«Όχι πια ευπρόσδεκτη»: Ανάκληση πρόσκλησης για το μεταναστευτικό προς την Υπ. Εσωτερικών του ΗΒ από τη Γαλλία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στη Θάλασσα της Μάγχης, στον απόηχο και της τραγωδίας με τον πνιγμό 27 ανθρώπων που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο με κατεύθυνση τις βρετανικές ακτές την Τετάρτη.

Ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε την ανάκληση της πρόσκλησης προς τη Βρετανίδα ομόλογό του Πρίτι Πατέλ για συμμετοχή στην κυριακάτικη σύνοδο αξιωματούχων της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της ΕΕ για το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «δεν είναι πια ευπρόσδεκτη».

Ως αιτία για την κίνηση αυτή η γαλλική πλευρά υποδεικνύει την επιστολή που απηύθυνε για το θέμα προς τον Πρόεδρο Μακρόν ο Πρωθυπουργός Τζόνσον και τη δημοσιοποίησή της μέσω Twitter.

Στην επιστολή του ο Βρετανός ηγέτης πρότεινε κοινές βρετανογαλλικές περιπολίες στις γαλλικές ακτές, χρήση προηγμένης τεχνολογίας για τον εντοπισμό διακινητών, περιπολίες κάθε χώρας στα χωρικά ύδατα της άλλης, εμβάθυνση της συνεργασίας ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών και μια συμφωνία διμερών επαναπροωθήσεων.

Σχολιάζοντας την κοινοποίηση της επιστολής, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε «έκπληκτος» που τα πράγματα «δε γίνονται με σοβαρό τρόπο» από τη βρετανική πλευρά, ενώ ο κ. Νταρμανέν δήλωσε «απογοητευμένος» από τη βρετανική επιστολή.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο κ. Τζόνσον δε μετανιώνει για την αποκάλυψη του περιεχομένου της επιστολής, καθώς αυτή δείχνει την επιθυμία στενότερης συνεργασίας με τη Γαλλία.