Κλείσιμο

Όχι δημοψήφισμα για μαντίλα

Κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ισλαμική μαντίλα στα πανεπιστήμια τάσσεται ο τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet.

Δεν το βρίσκω σκόπιμο σε καμία περίπτωση να διεξάγονται δημοψηφίσματα για θέματα που αφορούν θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τούρκους συγγραφείς.

Το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει εντός της εβδομάδας τη μεταρρύθμιση. Εν συνεχεία θα πρέπει να υπάρξει επικύρωση του νόμου από το Γκιουλ, ο οποίος έχει το δικαίωμα να οργανώσει δημοψήφισμα

Πάντως, η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της το κοσμικό κατεστημένο, τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς επίσης δικαστές και πρυτάνεις που αντιδρούν στην απαγόρευση της μαντίλας. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Άγκυρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας ενάντια στη μεταρρύθμιση που θα άρει την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια.

Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Άγκυρα και άλλες πόλεις κατά της μεταρρύθμισης που θα άρει την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια.
Πηγή: skai.gr