Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πιθανή μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ εντός «μερικών εβδομάδων»

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευελπιστεί ότι σύντομα, εντός «μερικών εβδομάδων», θα συναφθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών και έτσι δεν θα υπάρξουν δασμοί για τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων. «Είναι καλό να έχουμε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, διότι θέλουμε να έχουμε μια συμφωνία σε μερικές βδομάδες, με την οποία θα κλείσουμε αυτό το θέμα», δήλωσε από το Νταβός στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Πάντως, δεν διευκρίνισε πόσο ευρεία θα είναι η συμφωνία αυτή.

«Συνολικά, είχα μια πολύ καλή συνομιλία» με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. 

«Οι εμπειρογνώμονές μας θα συναντηθούν, θα εξετάσουν τα δεδομένα, θα συσχετίσουν αριθμούς, θα θέσουν το θέμα της εντιμότητας από τις δύο πλευρές. Σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Κανείς δεν θα ωφεληθεί αν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος. Γι' αυτό και είναι πιο έξυπνο να διαπραγματευτούμε αμέσως, να εξετάσουμε τα δεδομένα, να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις και να υπογράψουμε», κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Έλενα Παπαδημητρίου