Ουκρανία: H επίθεση στο Ντονμπάς έχει ξεκινήσει λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι- Live οι εξελίξεις

Κλιμακώνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις περιοχές του Χαρκόβου και του Ντoνέτσκ να τίθενται το τελευταίο 24ωρο στο επίκεντρο σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών. Το μεσημέρι της Τρίτης, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους που επικαλείται το CNN, η επίθεση των Ντονμπάς έχει ξεκινήσει. 

Στο Ντονέτσκ, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οχτώ τραυματίστηκαν από ρωσικά πλήγματα, όπως έκανε γνωστό - μέσω Telegram - ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο. 

Στο Χάρκοβο, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό από τις ουκρανικές αρχές, από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς, 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 19 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών είναι ένα 13χρονο παιδί, και μεταξύ των τραυματιών, δύο παιδιά ηλικίας 4 και 9 ετών.

Ο περιεφερειακός κυβερνήτης, Όλεχ Σινεγκούμποφ, κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διασπείρει νάρκες στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στη Μαριούπολη, το λιμάνι τέθηκε υπό ρωσική κατοχή, όπως μετέδωσε το δίκτυο Ria Novosti, επικαλούμενο πηγές φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε πάντως από την πλευρά του, οτι "η άμυνα της Μαριούπολης συνεχίζεται" ενώ ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται για μία ύστατη μάχη στην πόλη, καθώς τα πυρομαχικά πλέον τελειώνουν.

Στο μεταξύ, ανησυχία στη διεθνή κοινότητα προκαλούν οι πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες περί χρήσης χημικών όπλων στην πολιορκούμενη Μαριούπολη.

Νωρίτερα χθες το τάγμα Αζόφ των Ουκρανών ακροδεξιών, κατήγγειλε ότι άγνωστη ουσία ερρίφθη από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα στην πόλη, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή του συντονισμού της κίνησης.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει εάν έχει γίνει μέχρι στιγμής χρήση αυτών.  

Κάλεσε πάντως τη Δύση να επιβάλει ισχυρές κυρώσεις στη Μόσχα που θα αποτρέψουν ακόμη και τη συζήτηση για χρήση τέτοιων όπλων.

Αναφερόμενος στη Μαριούπολη, τόνισε ότι η χώρα του δε διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να την απελευθερώσει. «Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», επισήμανε. 
 

Παρακαλώ περιμένετε...