Ουκρανός πρόεδρος: Πιθανός ο πόλεμος με τη Ρωσία παρόλο που είναι το χειρότερο σενάριο

Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με την γειτονική Ρωσία είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θέλει να έχει μια ουσιαστική συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε ερώτηση που δέχθηκε στην σύνοδο κορυφής του φόρουμ Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Γιάλτας (YES), αν πραγματικά θα μπορούσε να γίνει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Ρωσία, η οποία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ο Ζελένσκι απάντησε: "Νομίζω ότι μπορεί".

"Είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα", πρόσθεσε, μιλώντας στην ουκρανική γλώσσα.

Σύμφωνα με το Κίεβο, στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 14.000 άνθρωποι από το 2014.

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί, αλλά εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν δέχθηκε μια σαφή απάντηση στο αίτημά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ --μια κίνηση που είναι βέβαιο ότι θα εξόργιζε τη Μόσχα.

"Δεν είχαν (...) μια ξεκάθαρη θέση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ", σημείωσε. "Η Ουκρανία είναι έτοιμη εδώ και καιρό".

Μια άρνηση να δεχτούν την Ουκρανία θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Κίεβο και την Μόσχα οξύνθηκαν νωρίτερα φέτος, όταν επιδεινώθηκαν οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία και η Ρωσία συγκέντρωσε περισσότερα στρατεύματα κοντά στα σύνορα.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έχασε το ενδιαφέρον της για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ ο Ζελένσκι πίεζε μάταια για μια συνάντηση με τον Πούτιν στη ζώνη σύγκρουσης.

"Ειλικρινά δεν έχω χρόνο να τον σκεφτώ", δήλωσε σήμερα ο Ζελένσκι.

"Με ενδιαφέρει περισσότερο αν μπορούμε να έχουμε πραγματικά μια ουσιαστική συνάντηση, όχι για να γίνουν δηλώσεις, όπως κάνει με κάποια κράτη", πρόσθεσε.

"Μου φαίνεται ότι σήμερα (...) δεν βρίσκουν πως έχει νόημα να λύνουν ζητήματα. Να τελειώσουν τον πόλεμο και να επιλύσουν συγκρουσιακά ζητήματα γρήγορα --δεν το θέλουν αυτό", κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ