«Παγώνει» την πιστοποίηση του Nord Stream 2 η Γερμανία

Η πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει μετά τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο Καγκελάριος είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την απόφαση ως απάντηση στις κινήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να «επανεξετάσει» την πιστοποίηση του αγωγού που δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

«Αυτό σίγουρα θα πάρει χρόνο, θα μπορούσα να πω», ανέφερε ο καγκελάριος.

Ο αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία, καθώς δεν έχει πιστοποιηθεί από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας.

Για τον Nord Stream 2, η Γερμανία έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που επιχειρηματολογούν ότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Ζελένσκι: Να τερματιστεί ο Nord Stream 2

Να τιμωρηθεί η Μόσχα για την αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ με «άμεσες κυρώσεις», μεταξύ των οποίων τον οριστικό τερματισμό του Nord Stream 2, ζήτησε νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ειδικότερα, απαίτησε να σταματήσουν οι εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία. Ο αγωγός ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η λειτουργία του.

O Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, δήλωσε ωστόσο έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα σε περίπτωση που αυτό συμβεί.

Το απόγευμα οι αποφάσεις της ΕΕ για κυρώσεις

Απόφαση για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αναμένεται να λάβει απόψε η ΕΕ. Νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση των Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ για το θέμα, τονίστηκε η «αποφασιστικότητα να επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις κατά των εμπλεκομένων, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας». Θα ακολουθήσει δεύτερη συνεδρίαση αργά το απόγευμα.
Ειδικότερα η Γαλλική Προεδρία αναφέρει:

«-Ενότητα στη θέση της ΕΕ ως αντίδραση στις ρωσικές αποφάσεις.

-Αποφασιστικότητα να επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις κατά των εμπλεκομένων, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας.

-Συμφωνία για γρήγορο χρονοδιάγραμμα.

-Νέα συνάντηση COREPER II (Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων) στο τέλος της ημέρας».
 

Πηγή: skai.gr