Πινγκ Πονγκ ΗΠΑ-Ρωσίας: «Θέμα ημερών η εισβολή», λέει ο Μπάιντεν - «Δε σχεδιάζουμε επίθεση» απαντά το Κρεμλίνο

Σε ένα πινκ πονκ αντιφατικών δηλώσεων σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες -για μια ακόμα φορά- ο Λευκός Οίκος και το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι επίκειται ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκτιμώντας δε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια επιχείρηση «ψευδούς σημαίας», την οποία θα χρησιμοποιούσε η Μόσχα ως πρόσχημα για να επιτεθεί στη γειτονική χώρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, καθώς έφευγε από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «κάθε ένδειξη που έχουμε είναι ότι η Ρώσοι είναι έτοιμοι να πάνε στην Ουκρανία, να επιτεθούν στην Ουκρανία. Η άποψή μου είναι ότι θα συμβεί τις επόμενες μέρες». 

Σύμφωνα με το Reuters, χαρακτήρισε την απειλή ως «πολύ υψηλή». Σημείωσε δε ότι η Ρωσία δεν απέσυρε τις δυνάμεις της από τα ουκρανικά σύνορα και ότι οι ΗΠΑ είχαν λόγους να πιστεύουν ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας που η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε για να δικαιολογήσει μια εισβολή.

Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους και σήμερα μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων στις οποίες συμμετείχαν σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η Ρωσία απειλεί με «στρατιωτική τεχνική» απάντηση, αλλά επιμένει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για εισβολή 
Από την πλευρά της, η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αγνόησε τα βασικά αιτήματά τους για τις εγγυήσεις ασφαλείας και απείλησε με «στρατιωτική-τεχνική» απάντηση σε επιστολή προς την Ουάσιγκτον που εξέδωσε την Πέμπτη.

Η επιστολή δεν έχει δημοσιευθεί, αλλά η Έλενα Τσερνένκο της ρωσικής εφημερίδας Kommersant είδε το έγγραφο των 10 σελίδων και έχει πλήρη ανάλυση.

«Ελλείψει της ετοιμότητας της αμερικανικής πλευράς να συμφωνήσει σε σταθερές, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για την ασφάλειά μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, η Ρωσία θα αναγκαστεί να αντιδράσει, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή μέτρων στρατιωτικού-τεχνικού χαρακτήρα», αναφέρει χαρτακτηριστικά. 

Μάλιστα, η ρωσική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία και περιγράφει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για μια τέτοια επίθεση ως «προσπάθεια άσκησης πίεσης και υποτίμησης των ρωσικών προτάσεων για εγγυήσεις ασφαλείας».

«Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν εποικοδομητική απάντηση στα βασικά στοιχεία των προτάσεων της Ρωσίας, δηλαδή το βέτο για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και την απομάκρυνση στρατευμάτων από τις ανατολικές πλευρές της συμμαχίας, αναφέρει το έγγραφο», επισημαίνει στο έγγραφό της. 

Πηγή: skai.gr