Κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα ανακοινώσει εντός της ημέρας η Βρετανία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας ανακοίνωσε μέσω Twitter αργά τη Δευτέρα ότι εντός της Τρίτης το Λονδίνο θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας «ως απάντηση στην παραβίαση εκ μέρους της του διεθνούς δικαίου και της επίθεσης κατά της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Εν τω μεταξύ, αργά τη Δευτέρα επίσης ανακοινώθηκε πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει της επιτροπής Cobra για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στις 6.30 το πρωί τοπική, ώστε να αποτιμηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και να γίνει συντονισμός της βρετανικής αντίδρασης στις ρωσικές ενέργειες. Έγινε λόγος για απόφαση επιβολή «ενός σημαντικού πακέτου κυρώσεων» κατά της Μόσχας.

Πιστεύεται ότι οι κυρώσεις που θα ανακοινωθούν για την ώρα δε θα είναι οι πιο βαριές που προετοιμάζει το Λονδίνο. Αυτές θα ανακοινωθούν εφόσον γίνει εισβολή στην Ουκρανία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι τη νύχτα, ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε τόσο την επιβολή κυρώσεων όσο και παροχή περισσότερης αμυντικής υποστήριξης από το Λονδίνο προς το Κίεβο.

Τόσο ο κ. Τζόνσον όσο και η κα Τρας ήταν από τους πρώτους τη Δευτέρα που καταδίκασαν ως «ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «κατάφωρη επίθεση σε βάρος της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ από τον Πρόεδρο Πούτιν.

Για ευρείες συνέπειες αναφορικά όχι μόνο με το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και ως προς την απώλεια ανθρώπινων ζωών προειδοποίησε και η μόνιμη πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Έθνη Μπάρμπαρα Γούντγουορντ κατά την έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Η Ρωσία μας έχει φέρει στο χείλος. Προτρέπουμε τη Ρωσία να κάνει πίσω», ανέφερε η Βρετανίδα αξιωματούχος.

Πηγή: skai.gr