Αξιωματούχοι ΗΠΑ: Δεν οδηγούν σε ευρύτερες κυρώσεις τα ρωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις κινήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία.

Μετά την αναγνώριση της των Λαϊκών Δημοκρατικών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το Reuters μετέδωσε την πληροφορία ότι ρωσικά άρματα μάχης κινούνται προς το Ντονέτσκ.

Ειδικότερα, ο ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων μετέδωσε πως είδε ίλες στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, να κινούνται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δρόμους λίγο έξω από τη Ντανιέτσκ.

Την αποστολή ρωσικών δυνάμεων προανήγγειλε ήδη από χθες ο Πούτιν βαφτίζοντάς τες μάλιστα «ειρηνευτική» δύναμη που θα «περιφρουρήσει» την ανεξαρτησία των δύο περιοχών.

Πρόκειται για εδάφη που έχουν ηδη καταλάβει

Αξιωματούχος της διακυβέρνησης Μπάιντεν, δήλωσε πάντως στο Reuters ότι η απόφαση του Πούτιν να στείλει στρατεύματα που ονόμασε ειρηνευτικά σε αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας, δεν συνιστούν περαιτέρω εισβολή που θα ενεργοποιούσε ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Λευκός Οίκος αναμένει ανά πάσα στιγμή μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα ανέφερε ότι η αποστολή στρατευμάτων στις αποσχισθείσες περιοχές δεν συνιστά απόκλιση από αυτά που ήδη έχει κάνει η Ρωσία, και αυτός είναι ο λόγος που δεν ενεργοποιούνται ευρύτερες κυρώσεις.

«Δεν πρόκειται για περαιτέρω εισβολή καθώς πρόκειται για εδάφη που έχουν ήδη καταλάβει», είπε ο αξιωματούχος.

«Μέχρι να ρολάρουν τα τανκς»

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν διπλωματικά με τη Ρωσία μέχρι να «ρολάρουν τα τανκς», ανέφερε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

«Ρωσικά στρατεύματα που κινούνται στο Ντονμπάς δεν αποτελούν ένα νέο βήμα από μόνα τους. Η Ρωσία έχει δυνάμεις στο Ντονμπάς εδώ και οκτώ χρόνια… Αυτή τη στιγμή αποφάσισαν να το κάνουν πιο φανερά και με πιο ανοιχτό τρόπο, δήλωσε.

Μετά το διάγγελμα Πούτιν, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν τις αμερικανικές επενδύσεις σε αυτές τις αποσχισθείσες περιοχές ενώ αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πρόσθετα μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη. Τα μέτρα αυτά ωστόσο είναι ξεχωριστά από το ευρύτερο πακέτο κυρώσεων που η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί να επιβάλει μαζί με τους συμμάχους της, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr