Ουκρανικό: Δε θα αφήσουμε να λειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream 2 προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ απείλησαν την Πέμπτη τη Μόσχα ότι εάν εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα αφήσουν να λειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream 2 που θα διοχετεύει το ρωσικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να μιλήσει αργότερα τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε μια πηγή που έχει γνώση της κατάστασης.

Ο Nord Stream 2 θα διασχίζει τη Ρωσία για να φτάσει στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, και την Πέμπτη αξιωματούχοι στο Βερολίνο δήλωσαν ότι το έργο θα μπορούσε να υποστεί κυρώσεις εάν η Ρωσία επιτεθεί. 

Οι δυτικοί σύμμαχοι διαμηνύουν ότι θα στοχοποιήσουν την οικονομία της Ρωσίας εάν εισβάλει στην Ουκρανία, και τα τελευταία σχόλια σηματοδοτούν μια σκλήρυνση της στάσης τους για τον αγωγό που θα είναι «χρυσοφόρος» για τη Μόσχα. 

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση. Ωστόσο, η συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες έχει πυροδοτήσει τις εντάσεις και έχει κλιμακώσει τους φόβους για εισβολή. 

«Θέλω να είμαι ιδιαίτερα σαφής: εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει», δήλωσε στο δίκτυο NPR ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις. Αλλά πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να μπει σε λεπτομέρειες» για το πώς θα σταματήσει, και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ θα έχουν τη δύναμη να ακυρώσουν το έργο. 

«Θα εργαστούμε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα προχωρήσει», αρκέστηκε να πει ο κ. Πράις. 

Ενώ οι ΗΠΑ επέμεναν ότι θα σταματήσουν εντελώς την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, η Γερμανία δήλωσε μόνο ότι δεν θα απέκλειε την επιβολή κυρώσεων στο έργο. Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αναλένα Μπέρμποκ, είπε στο κοινοβούλιο ότι οι δυτικοί σύμμαχοι «εργάζονται για ένα ισχυρό πακέτο κυρώσεων» που καλύπτει πτυχές «συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2». Αλλά πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε να «συνεχίσει τον διάλογο» με τη Μόσχα. 

Τα σχόλιά της ήρθαν μετά το tweet της Γερμανίδας πρέσβη στις ΗΠΑ, Έμιλι Χάμπερ, ότι «καμία κύρωση δεν βρίσκεται ‘έξω από το τραπέζι’, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2» εάν η Ρωσία παραβιάσει την «κυριαρχία της Ουκρανίας».
 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: bbc.com