«Έπεσε» η βόρεια πύλη εισόδου στη Μαριούπολη- Πού μαίνονται οι ρωσικές επιθέσεις

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς επίθεση εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ στην Ουκρανία και τις κατέστησε μη επιχειρησιακές, ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Διαβάστε live όλες τις εξελίξεις

Τις πόλεις Ντίπνρο και Λουτσκ χτύπησαν για πρώτη φορά οι Ρώσοι

Στο στόχαστρο των ρωσικών επιδρομών βρέθηκαν για πρώτη φορά σήμερα οι πόλεις Ντίπρο και Λουτσκ στην Ουκρανία.

Ένα άτομο έχει χάσει τη ζωή του στο Ντίπρο, σύμφωνα με τις Ουκρανικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης (SES).

«Γύρω στις 6:10 πμ… έγιναν τρεις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη, χτυπώντας ένα νηπιαγωγείο και ένα κτίριο με διαμερίσματα» ανακοίνωσαν οι SES. Επίσης χτυπήθηκε εργοστάσιο παπουτσιών με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες.

Στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων βρέθηκε αργά το βράδυ το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας.

Φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν την πόλη Βολνοβάχα

Νωρίτερα ο Κονασένκοφ είχε επισημάνει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Εξάλλου το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι περίπου 222.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία προς τη Ρωσία και τις δύο αποσχισθείσας επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη που παραμένει σε πολιορκία ενώ συνεχείς είναι οι εκρήξεις.

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων

Σε νέο διάγγελμά του κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα και ότι εξαπέλυσε "επίθεση" στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Περίπου 100.000 άνθρωποι εκκένωσαν αρκετές περιοχές της Ουκρανίας τις τελευταίες δύο ημέρες μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

Ρωσική ανασύνταξη για επίθεση στο Κίεβο, «βλέπει» το Λονδίνο

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία πιθανώς επιδιώκουν να ανασυνταχθούν και να αναδιαταχθούν ώστε να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις τις προσεχείς ημέρες, εκτιμά το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Στην πρωινή ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, το υπουργείο αναφέρει πως αυτές οι νέες επιθέσεις πιθανότατα θα περιλαμβάνουν επιχειρήσεις κατά του Κιέβου.

Δορυφορικές εικόνες καταστροφών στα περίχωρα του Κιέβου

Νέες δορυφορικές εικόνες καταστροφής στα περίχωρα του Κιέβου δημοσίευσε η αμερικανική εταιρία Maxar.

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Πέμπτη, δείχνουν φωτιά σε αποθήκες καυσίμων στη ρωσική βάση Αντόνοφ που ελέγχεται από τους Ρώσους στο Χοστόμεν, ένα βορειοδυτικό περίχωρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Πυκνός μαύρος καπνός φαίνεται να βγαίνει από τις κατεστραμμένες αποθήκες.

Οι εικόνες δείχνουν επίσης καταστροφές σε συγκροτήματα διαμερισμάτων στην Μποροντιάνκ, μια πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου. Το CNN μεταδίδει ότι αυτά τα διαμερίσματα καταστράφηκαν από αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας.

Άλλη δορυφορική εικόνα σε αποθήκη κοντά στα όρια του Κιέβου στη Σογιάνκα να έχει παραδοθεί στις Φλόγες.

Στο Τσερνίχιβ που είναι περίπου 130 χιλιόμετρα από το Κίεβο, καταστράφηκε σουπερμάρκετ.

Το Κίεβο δεν θα αγοράζει πλέον πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία

Η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας του ουκρανικού κράτους, η Energoatom, δεν θα αγοράζει πλέον πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Η Ουκρανία διαθέτει πυρηνικούς αντιδραστήρες της σοβιετικής εποχής και εισάγει το πυρηνικό της καύσιμο από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Πηγή: skai.gr