Κλείσιμο

Πρόσκληση για διάλογο του Ρώσου υπουργού Άμυνας στο Βρετανό ομόλογό του στη σκιά του Ουκρανικού

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προσκάλεσε τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας να επισκεφθεί τη Μόσχα για συνομιλίες με αντικείμενο την ασφάλεια και την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στη σκιά της Ουκρανικής κρίσης. 

«Ο Σεργκεί Σοϊγκού επιβεβαίωσε στον Βρετανό ομόλογό του την ετοιμότητά του να συζητήσουν όλα τα επίκαιρα ζητήματα ασφαλείας και βασιζόμενος στις αρχές της αμοιβαιότητας και πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Μόσχα, οποιαδήποτε χρονική στιγμή διευκολύνει τον Βρετανό υπουργό Άμυνας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Σοϊγκού στην πρόσκληση που απηύθυνε στον Γουάλας του υπενθύμισε ότι «η δυνατότητα ενός εποικοδομητικού διαλόγου είχε επιδειχθεί και από τις δύο πλευρές κατά την διάρκεια της επίσκεψης ρωσικής αντιπροσωπείας στο Λονδίνο το 2013» όπου διεξήχθησαν συνομιλίες των υπουργών Άμυνας και των υπουργών Εξωτερικών υπό το σχήμα 2+2. Παράλληλα, τονίζεται ότι «η επανάληψη των επαφών μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας σε πνεύμα καλής θέλησης θα συμβάλει στην μείωση της έντασης στην Ευρώπη».

Ο Γουάλας αυτή την εβδομάδα είχε απευθύνει παρόμοια πρόσκληση στον Σοϊγκού, ζητώντας του να επισκεφθεί το Λονδίνο για να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τις αμοιβαίες ανησυχίες για την ασφάλεια εν μέσω της αντιπαράθεσης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης για την Ουκρανία και τις βλέψεις της στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση στη γειτονική της Ουκρανία, αλλά λέει ότι θα μπορούσε να αναλάβει απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εάν δεν ικανοποιηθεί ένας κατάλογος αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης του ΝΑΤΟ να μην δεχθεί ποτέ την Ουκρανία στους κόλπους του.

Στο μεταξύ, ξεπέρασε και πάλι τα 80 ευρώ τη μεγαβατώρα η τιμή του φυσικού αερίου, με άνοδο πάνω από 7% στη σκιά της έντασης Ρωσίας - Ουκρανίας.

Διαβάστε όλες οι ειδήσεις

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ