Ρωσία, ΗΠΑ και Βρετανία αντάλλαξαν κατηγορίες για τα «χημικά όπλα» στην Ουκρανία

Ανέβηκαν για ακόμη μια φορά οι τόνοι στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία αντάλλαξαν σήμερα κατηγορίες για το ενδεχόμενο επίθεσης με χημικά όπλα στην Ουκρανία, χωρίς καμία πλευρά πάντως να παρουσιάζει αποδείξεις προκειμένου να στηρίξει την ανησυχία της.

Τα σχόλια έκαναν διπλωμάτες σε δημοσιογράφους, αφότου η Ρωσία έθεσε το ζήτημα διαρροής αμμωνίας στην πολιορκημένη πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας - κατηγορώντας «ουκρανικές υπερεθνικιστικές ομάδες» - σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τον ισχυρισμό απέρριψαν η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «δεν σχεδίασαν ούτε πραγματοποίησαν ποτέ επιθέσεις κατά ουκρανικών εγκαταστάσεων στις οποίες αποθηκεύονταν ή παράγονταν τοξικές ουσίες». «Είναι ξεκάθαρο ότι οι ουκρανικές εθνικιστικές αρχές, ενθαρρυμένες από χώρες της Δύσης, δεν θα διστάσουν να εκφοβίσουν τους συμπολίτες τους και να σκηνοθετήσουν ψεύτικες επιθέσεις για να κατηγορήσουν τη Ρωσία», υποστήριξε ο Πολιάνσκι.

Είναι η τρίτη φορά που η Ρωσία εγείρει ζήτημα βιολογικών ή χημικών όπλων από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία -- την οποία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» -- στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είναι δύσκολο να μην συμπεράνεις – δεδομένου του ιστορικού τους στη Βρετανία, στη Ρωσία εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι, όσων έχουμε δει στη Συρία – ότι μπορεί να είναι προοίμιο για να σκηνοθετήσουν οι ίδιοι οι Ρώσοι κάποιου είδους ψεύτικη επίθεση με χημικά όπλα», δήλωσε η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά της η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, απέρριψε τις καταγγελίες της Ρωσίας ως «γελοίες». «Η ανησυχία μας είναι ότι ενδεχομένως αποτελούν προάγγελο των σχεδίων της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα», συμπλήρωσε.

Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι σήμερα συγκεκριμένες ενδείξεις για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας με χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τις σχετικές πληροφορίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι οι ψευδείς καταγγελίες της Ρωσίας ότι το Κίεβο έχει βιολογικά και χημικά όπλα δείχνουν ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος στην επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Πολιάνσκι παρομοίασε την κατάσταση στην Ουκρανία με εκείνη στη Συρία, όπου ανέφερε ότι επιθέσεις με χημικά από «τρομοκρατικές ομάδες» αποδόθηκαν στις συριακές αρχές.

Σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), η κυβέρνηση της Συρίας έκανε χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν και σε αρκετές περιπτώσεις είχε χρησιμοποιήσει χλώριο ως όπλο. Στην ίδια έρευνα είχαν προκύψει επίσης αποδείξεις για χρήση αερίου μουστάρδας από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: skai.gr