Ζελένσκι: Οι Ρώσοι «μπλοκάρουν» τη διάσωση των μαχητών στο Αζοφστάλ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε ότι η χώρα του δεν έχει λάβει αρκετά όπλα για να σταματήσει την πολιορκία της Μαριούπολης και να απελευθερώσει την πόλη.

Μιλώντας στη βουλή της Μάλτας, σημείωσε ότι οι Ουκρανοί υπερασπιστές «συνεχίζουν ακόμη την αντίστασή τους στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «χρησιμοποιούμε όλα τα πιθανά διπλωματικά μέσα για να τους σώσουμε, αλλά η Ρωσία δεν επιτρέπει καμία από τις προτεινόμενες επιλογές».

Νωρίτερα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «τουλάχιστον χίλιοι» Ουκρανοί μαχητές, μεταξύ των οποίων «εκατοντάδες τραυματίες», εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία Αζοφστάλ που πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαριούπολη.

Μετά την απομάκρυνση όλων των αμάχων την περασμένη εβδομάδα με τη βοήθεια του ΟΗΕ, "τουλάχιστον χίλιοι" μαχητές μεταξύ των οποίων "εκατοντάδες τραυματίες" παραμένουν στις υπόγειες στοές αυτού του τεράστιου μεταλλουργικού συγκροτήματος, δήλωσε τηλεφωνικώς στο AFP η Ιρίνα Βερεσούκ.

«Υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι άνθρωποι που θα πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούν», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως «η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα» στη χαλυβουργία αυτή, που είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων απέναντι στον ρωσικό στρατό στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, στις ακτές της Αζοφικής θάλασσας.

Όπως ανέφερε ο Ζελένσκι, «ζητήσαμε από τους εταίρους μας να παράσχουν όπλα για να ξεμπλοκάρουμε τη Μαριούπολη και να διασώσουμε πολίτες και στρατιωτικό προσωπικό». 

Συνέχισε σημειώνοντας ότι οι πόλεις της Ουκρανίας έχουν χτυπηθεί από 2.250 πυραύλους σε διάστημα 2,5 μηνών.

«Οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν, ούτε τη μέρα ούτε τη νύχτα», τόνισε.

Στο μεταξύ, οι μαχητές του τάγματος Αζόφ με αναρτήσεις φωτογραφιών στο Telegram δείχνουν τις συνθήκες, στις οποίες βρίσκονται οι τραυματίες υπερασπιστές της Μαριούπολης, μετέδωσε το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Όλος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να δει τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι τραυματίες, τους ακρωτηριασμένους υπερασπιστές της Μαριούπολης και να δράσει. Σε συνθήκες έλλειψης κάθε υγιεινής, με ανοιχτές πληγές, με γάζες που δεν είναι πια αποστειρωμένες, χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και χωρίς τροφή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ότι οι στρατιωτικοί που φαίνονται στις φωτογραφίες και ακόμη εκατοντάδες που έχουν μείνει στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, έχουν βαριά τραύματα.

«Ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των τραυματιών στρατιωτών και τη μεταφορά τους σε εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία, όπου μπορούν να τους βοηθήσουν και να τους φροντίσουν κατάλληλα» , έγραψαν οι υπερασπιστές της Μαριούπολης.

Παράλληλα απευθύνουν έκκληση στον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό να επιβεβαιώσουν τις αρχές τους, με το να σώσουν τους τραυματίες που δεν είναι πλέον μαχητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ