Ουκρανία: Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Κιέβου με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία ξεκίνησε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ και άλλα στρατεύματα του ΝΑΤΟ σήμερα, λίγες ημέρες αφού η Ρωσία και η Λευκορωσία πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας ασκήσεις που προκάλεσαν την ανησυχία γειτονικών χωρών, ενώ σήμερα η Μόσχα ανακοίνωσε την έναρξη γυμνασίων με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα επιδεινώθηκαν σοβαρά το 2014 αφού η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία και υποστήριξε φιλορώσους αυτονομιστές στην ουκρανική περιφέρεια του Ντονμπάς. Κατά την επταετή σύγκρουση με τους αυτονομιστές έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι.

Η Ουκρανία επιθυμεί στενότερη συνεργασία με τους στρατούς της Δύσης με την ελπίδα κάποια στιγμή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι 4.000 ουκρανικά στρατεύματα και 2.000 ξένα θα συμμετάσχουν στην άσκηση “RAPID TRIDENT- 2012” η οποία θα διαρκέσει ως την 1η Οκτωβρίου.

“Πιστεύω ότι κάθε ένας από εσάς θα επικεντρώσει όλες του τις γνώσεις, όλες του τις προσπάθειες προκειμένου να δείξουμε στις επιθετικές χώρες ότι δεν έχουν καμία ελπίδα”, δήλωσε ο Ίχορ Παλαχνιούκ διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο αμερικανικός στρατός επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι στα γυμνάσια συμμετέχει μια μάχιμη ταξιαρχία της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον, η οποία έχει αναπτυχθεί από τον Απρίλιο στην Ουκρανία.

Στα γυμνάσια συμμετέχουν στρατεύματα από 12 χώρες συνολικά με στόχο “τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ συμμάχων και εταίρων” και την επίδειξη της ετοιμότητας τους.

Τα γυμνάσια αυτά πραγματοποιούνται μετά τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία τις τελευταίες εβδομάδες, στις οποίες συμμετείχαν 200.000 στρατεύματα σύμφωνα με τη Μόσχα. Το Κίεβο και το ΝΑΤΟ κατηγορούν επίσης τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ