Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν - Λαβρόφ με ελπίδα για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ανησυχητικές ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, κυρίως την άφιξη νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από τα Φίτζι, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Αν η Ρωσία ενδιαφέρεται πραγματικά να επιλυθεί αυτή η κρίση, την οποία η ίδια δημιούργησε, μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε» σημείωσε ο Μπλίνκεν.

«Ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει σε ένα πλαίσιο αποκλιμάκωσης. Μέχρι στιγμής, βλέπουμε μόνον κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας» πρόσθεσε.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή. Είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί» προειδοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Μπλίνκεν βεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της θα επιβάλλουν "γρήγορα" σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία αν εισβάλλει στην Ουκρανία, κάτι το οποίο θα μπορούσε πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, να συμβεί «ανά πάσα στιγμή».

«Δεν γνωρίζουμε αν ο πρόεδρος Πούτιν έχει πάρει την απόφασή του» είπε.

«Ωστόσο αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έχει δημιουργήσει την ικανότητα να μπορεί να ενεργήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: skai.gr