Τα «σοκαριστικά λάθη» των Ρώσων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον αρχηγό των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Την εκτίμησή του για το πώς έχει εξελιχθεί στρατιωτικά η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία μοιράστηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου σε εκδήλωση την Τρίτη, διατυπώνοντας έκπληξη για τα λάθη σχεδιασμού και εκτέλεσης.

Μιλώντας σε σύνοδο διευθυντικών στελεχών που διοργάνωσε η Wall Street Journal, ο ναύαρχος σερ Τόνι Ραντάκιν είπε πως η ρωσική επιχείρηση έχει διακριθεί από «σοκαριστικά λάθη των πληροφοριών ασφαλείας» και από «απίστευτη υπεροψία». Συμπλήρωσε πως ο κακός σχεδιασμός έχει οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα για τους Ρώσους.

Εκτίμησε ότι η λήψη στρατιωτικών αποφάσεων σπάνια βελτιώνεται και σε περιπτώσεις γίνεται χειρότερη. Μετέφερε μάλιστα την έκπληξη του βρετανικού επιτελείου για τον τρόπο με τον οποίο έχει πραγματοποιήσει αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση η ρωσική πλευρά.

Εκτίμησε δε πως αυτός που είναι επικεφαλής της επιχείρησης είναι ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σημείωσε πως ο ίδιος δείχνει σημάδια ενός αυταρχικού ηγέτη που απομονώνεται όλο και περισσότερο.

Όπως πρόσθεσε, όποια και αν είναι η κατάληξη που επιδιώκουν οι Ρώσοι, είναι «δραστικά διαφορετική» από αυτό που είχαν σχεδιάσει στην αρχή. Το αρχικό ρωσικό σχέδιο κατά τον ίδιο προέβλεπε κατάληψη του ελέγχου των μεγάλων πόλεων εντός ημερών και έλεγχο της Ουκρανίας εντός 30 ημερών.

Τελικός στόχος του Κρεμλίνου, είπε ο Βρετανός ναύαρχος, ήταν να καταληφθεί ολόκληρη η Ουκρανία, να απωθηθεί το ΝΑΤΟ και να επιδειχθεί με αυτόν τον τρόπο η δύναμη και το κύρος της Ρωσίας.

«Όλα αυτά έχουν αποτύχει. Το ΝΑΤΟ δεν ποτέ πιο δυνατό. Η υπόνοια ότι ο ουκρανικός λαός με κάποιον τρόπο θα επέλεγε να προσανατολιστεί προς τη Ρωσία τώρα μοιάζει γελοία», σχολίασε ο ναύαρχος Ραντάκιν.

Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, η Ρωσία έχει ήδη υποστεί τακτική ήττα, υποχρεούμενη να επικεντρωθεί στο Ντονμπάς, όπου κι εκεί όμως η επιχείρηση μοιάζει «απίστευτα ριψοκίνδυνη, απίστευτα βεβιασμένη».

Αναφερόμενος στα επιχειρησιακά λάθη των Ρώσων, δίνοντας το παράδειγμα της αυτοκινητοπομπής που ήταν επί ημέρες ακινητοποιημένη βορείως του Κιέβου, είπε πως «η ιδέα ότι θα ξεμείνεις από καύσιμα όταν βρίσκεσαι μόλις 100 μίλια εντός της Ουκρανίας είναι απλά λίγο παράξενη».

Τόνισε ότι οι Βρετανοί περίμεναν μια επιχείρηση πολύ πιο συντονισμένη μεταξύ των σωμάτων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά οι Ρώσοι εν τέλει δεν κατάφεραν να αναπτύξουν μία «δυναμική» επιχείρηση που θα μεταβαλλόταν ανάλογα με τις συνθήκες. Ανέφερε ενδεικτικά πως οι ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις σχεδιάζονταν 7-10 ημέρες πριν από την εκτέλεσή τους.

Επισήμανε ως σημαντικό παράγοντα της μέχρι τώρα έκβασης του πολέμου την αποτυχία των Ρώσων να κλείσουν τις επικοινωνίες στην Ουκρανία, επιτρέποντας στον Πρόεδρο Ζελένσκι να μιλά στον υπόλοιπο κόσμο και στους συμπατριώτες του.

Ο σερ Τόνι σχολίασε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επιδείξει θάρρος αλλά και ευφυΐα στην αντιμετώπιση της εισβολής.

Πηγή: skai.gr