Ουκρανία: Τα «γύρισε» ο Ουκρανός πρέσβης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ – Δηκτικό σχόλιο από Κίεβο

Σε στροφή 180 μοιρών προέβη ο Ουκρανός πρέσβης στο Λονδίνο όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο είχε δηλώσει αρχικά, μιλώντας στο BBC, ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ εντύπωση προκαλεί το δηκτικό σχόλιο του Κιέβου για τις δηλώσεις του... 

Ο Βαντίμ Πριστάικο αποπειράθηκε να ανασκευάσει τα αρχικά σχόλιά του, λέγοντας ότι η Ουκρανία είναι πρόθυμη να κάνει πολλές παραχωρήσεις για να αποφύγει τον πόλεμο - αλλά υπαναχώρησε από την δήλωσή του για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είπε ότι η δέσμευση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατοχυρώνεται στο σύνταγμα της χώρας και δεν θα καθυστερήσει τις (νατοϊκές) φιλοδοξίες της. 

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησε επίσης να ξεκαθαρίσει το τοπίο, μιλώντας στο Reuters: «Αυτή η πορεία δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στο σύνταγμα, αλλά αποτελεί και πλήρη συναίνεση των αρχών και της κοινωνίας. «Ο κ. Πρέσβης χρησιμοποίησε τη λέξη ‘ευελιξία’. Νομίζω ότι αξίζει να του δώσουμε την ευκαιρία να εξηγήσει τι ακριβώς είχε στο μυαλό του» δήλωσε δηκτικά ο Ουκρανός αξιωματούχος. 

Συνάντηση των μελών που έχουν υπογράψει το Έγγραφο της Βιέννης του 2011 εντός των επομένων ωρών ζήτησε την Κυριακή o Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα μιας ρωσικής εισβολής.

Σε ανακοίνωσή της, η ουκρανική προεδρία, έκανε γνωστό πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ουκρανία, τονίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν ενδεικτική της υποστήριξης των ΗΠΑ και θα συνέβαλε στην αποκλιμάκωση. Ο  Τζο Μπάιντεν είπε στον Ουκρανό Πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν "άμεσα και αποφασιστικά" εάν η Ρωσία κάνει περαιτέρω βήματα για εισβολή, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Πηγή: skai.gr