Συναγερμός στο Σούμι: Διαρροή τοξικής αμμωνίας σε χημικό εργοστάσιο

Ένα χημικό εργοστάσιο που έχει υποστεί ζημιά από ρωσικούς βομβαρδισμούς παρουσιάζει διαρροή εξαιρετικά τοξικής αμμωνίας, μολύνοντας μια ζώνη 2,5 χιλιομέτρων γύρω από τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Σε αναρτήσεις στο Facebook και στο Telegram, ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, προειδοποίησε ότι το χωριό Νοβοσελίτσια κινδυνεύει.

Οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο από τη χημική ουσία, ιδίως σε υπόγειους και ισόγειους χώρους, και να αποφύγουν οπωσδήποτε την έκθεσή τους σε αυτήν, εν μέσω των συνεχιζόμενων σφοδρών μαχών ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, περιφερειάρχης στη Σούμι, είπε ότι πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας όλοι οι κάτοικοι σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Σουμιχιμπρόμ , η οποία παράγει χημικά λιπάσματα διαφόρων τύπων. Η αμμωνία, ουσία με ιδιαίτερα έντονη οσμή, είναι ελαφρύτερη από το οξυγόνο.

Ο κ. Ζιβίτσκι δεν διευκρίνισε πώς προκλήθηκε η διαρροή. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε από την πλευρά του χθες πως «Ουκρανοί εθνικιστές» είχαν «παγιδεύσει» εγκαταστάσεις αποθήκευσης αμμωνίας και χλωρίου της βιομηχανίας Σουμιχιμπρόμ με εκρηκτικά με σκοπό «να προκαλέσουν μαζική δηλητηρίαση» σε περίπτωση εισόδου ρωσικών μονάδων στην πόλη.

Η Σούμι, 350 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου, πόλη περίπου 250.000 κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, δεν απειλείται άμεσα από την αμμωνία προς το παρόν λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων, κατά τον ίδιο.

Είναι αδύνατο να επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε πρόσφατα τις αρχές της Ουκρανίας ότι καταρτίζουν σχέδια προκειμένου να διαπράξουν επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και να κατηγορήσουν τη Ρωσία. Δυτικές χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ, επέστρεψαν την κατηγορία, ερίζοντας ότι η Ρωσία ψεύδεται και ότι εκείνη έχει σκοπό να κάνει χρήση χημικών όπλων.

Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης του εργοστασίου και η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης ανταποκρίνονται στη διαρροή, έγραψε ο Zhyvytsky.

Σημειώνεται ότι το Σούμι, κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας δέχεται καθημερινές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Χθες, ο Ζιβίτσικ είπε ότι 71 παιδιά από ένα ορφανοτροφείο της πόλης μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, αφού πέρασαν δύο εβδομάδες σε ένα υπόγειο για να προστατευτούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Πηγή: skai.gr