Πεσκόφ: Με αργούς ρυθμούς και λιγότερο ουσιαστικές οι διαπραγματεύσεις με το Κίεβο

Το Κρεμλίνο εκτίμησε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με το Κίεβο δεν είναι αρκετά «ουσιαστικές», αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος για «συμβιβασμούς», τους οποίους όμως θα θέσει σε δημοψήφισμα.

«Υπήρξε μια κάποια διαδικασία (διαπραγματεύσεων), όμως θα θέλαμε να ήταν πιο ενεργητική, πιο ουσιαστική», επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τι ακριβώς συζητούν η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία, διότι «αν δημοσιοποιηθούν αυτή την περίοδο τα θέματα, δεν μπορεί παρά να παρεμποδιστεί η διαδικασία διαπραγματεύσεων, η οποία ήδη διεξάγεται με αργούς ρυθμούς και με λιγότερο ουσιαστικό τρόπο από αυτόν που θα επιθυμούσαμε».

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Μόσχα ενδέχεται να προετοιμάζει κυβερνοεπιθέσεις σε απάντηση για τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση και τόνισε ότι η Ρωσία δεν επιδίδεται σε «εγκληματική δράση».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες Δευτέρα τις αμερικανικές επιχειρήσεις να προστατευθούν από τυχόν κυβερνοεπιθέσεις που θα εξαπολύσει η Ρωσία.

«Η κυβέρνησή μου επαναλαμβάνει την προειδοποίηση, βασιζόμενη στα δεδομένα των υπηρεσιών Πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες το ρωσικό κράτος εξετάζει διάφορες» πιθανές κυβερνοεπιθέσεις, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η Ρωσική Ομοσπονδία, αντίθετα με πολλές δυτικές χώρες περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν επιδίδεται σε κρατική εγκληματική δράση».

Η Ρωσία είχε απορρίψει τον Φεβρουάριο ότι ευθύνεται για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ιστότοπων κυβερνητικών υπηρεσιών και τραπεζών της Ουκρανίας.

Η Αν Νοϊμπέργκερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, αρμόδια για την κυβερνοασφάλεια, είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δει κάποια «προκαταρκτική» ρωσική δραστηριότητα που στοχεύει διάφορες αμερικανικές εταιρίες, όμως τόνισε ότι «δεν υπάρχει βεβαιότητα» ότι θα συμβεί μια τέτοια επίθεση.

Από την πλευρά της η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της ρωσικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Rostelecom επεσήμανε ότι έχουν ενταθεί αυτό τον μήνα οι απόπειρες να διαταραχθεί η λειτουργία ιστότοπων διάφορων εταιρειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ