Πάπας Φραγκίσκος: «Ο πόλεμος είναι πάντα άδικος»

Με ανακοίνωση του Βατικανού υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συνομιλία του πάπα Φραγκίσκου με τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, μέσω διαδικτύου, «επικεντρώθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στον ρόλο των Χριστιανών και των ποιμένων τους στο να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να επικρατήσει η ειρήνη».

Παράλληλα, τονίζεται ότι «ο Φραγκίσκος ευχαρίστησε τον πατριάρχη Μόσχας για τη συνομιλία αυτή, η οποία οφείλεται στη θέληση να υποδείξουν, ως ποιμένες του λαού τους, μια οδό για την ειρήνη και να προσευχηθούν για το δώρο της ειρήνης, για την κατάπαυση του πυρός».

Ο ποντίφικας τόνισε ότι «η Εκκλησία δεν πρέπει να μιλά τη γλώσσα της πολιτικής, αλλά να βασίζεται στον λόγο του Ιησού». Σύμφωνα με το Βατικανό, ο Κύριλλος συμφώνησε με τη διαπίστωση αυτή.

Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της διαπραγματευτικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη «και εξέφρασαν την ελπίδα να επιτευχθεί, το γρηγορότερο δυνατό, μια δίκαιη ειρήνη». Ο πάπας, δε, θέλησε να προσθέσει: «είμαστε ποιμένες του ίδιου, άγιου λαού ο οποίος πιστεύει στον Θεό, στην παναγιώτατη Αγία Τριάδα, στην Αγία Μητέρα του Θεού». «Τον λογαριασμό του πολέμου τον πληρώνουν οι άνθρωποι, οι Ρώσοι στρατιώτες και ο κόσμος που βομβαρδίζεται και πεθαίνει», είπε ο ποντίφικάς στον πατριάρχη Μόσχας.

«Κάποτε γινόταν λόγος και στις Εκκλησίες μας για αγίους πολέμους και για δίκαιο πόλεμο. Σήμερα, όλα αυτά δεν μπορούν να λεχθούν. Αναπτύχθηκε η χριστιανική συνείδηση της σημασίας της ειρήνης» τόνισε, τέλος, ο πάπας Φραγκίσκος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ