Τζόνσον για Πούτιν: Έχει ήδη διαπράξει εγκλήματα πολέμου

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία κατηγόρησε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης με ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό το μεσημέρι της Τετάρτης, ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας Ίαν Μπλάκφορντ είπε απευθυνόμενος στον κ. Τζόνσον ότι «ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου και πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στη Χάγη».

Απαντώντας ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε ήδη δει από το καθεστώς του Βλάντιμιρ Πούτιν τη χρήση πυρομαχικών που έχουν ριφθεί επί αθώων πολιτών. Κατά την άποψή μου αυτό ήδη πιάνεται ως έγκλημα πολέμου και ξέρω ότι ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ήδη ερευνά».

Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης περιλάμβανε ερωτήματα από την αντιπολίτευση για τους λόγους για τους οποίους η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες με περιουσία στη Βρετανία, με ιδιαίτερη έμφαση στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Ο κ. Τζόνσον απάντησε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να εκθέσει την «παράνομη ρωσική λεία» και ότι ο κλοιός γύρω από το καθεστώς Πούτιν θα συνεχίσει να σφίγγει.

Η συνεδρίαση άρχισε με τους βουλευτές να χειροκροτούν όρθιοι τον Ουκρανό πρέσβη στο Λονδίνο Βαντίμ Πριστάικο που παρακολουθούσε από το θεωρείο, σε μια σπάνια κίνηση για το σώμα. Απευθυνόμενος στον Ουκρανό διπλωμάτη ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ είπε ότι το χειροκρότημα συνήθως απαγορεύεται στην αίθουσα, αλλά με την τρόπο αυτό το νομοθετικό σώμα θέλησε να δείξει το σεβασμό και τη στήριξή του στον ουκρανικό λαό.