Ουκρανία: Νεκρός στρατιώτης από πυρά φιλορώσων αυτονομιστών

Ένας Ουκρανός στρατιώτης έπεσε νεκρός από πυρά φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις χθες Κυριακή, καθώς η ένταση στην περιοχή συνεχίζει να ανεβαίνει παρότι θεωρητικά παραμένει σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Άλλο ένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων τραυματίστηκε στη διάρκεια «εχθρικής επίθεσης», ανέφερε το επιτελείο στο Κίεβο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού, θέσεις των δυνάμεών του υπέστησαν εννέα επιθέσεις από το Σάββατο. Από την πλευρά τους, οι αυτονομιστές στην περιφέρεια Ντανιέτσκ κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό πως προχώρησε σε επιθέσεις.

Η Ουκρανία και η Ρωσία το τελευταίο διάστημα αλληλοκατηγορούνται για την αύξηση της έντασης στο Ντονμπάς, όπου μαίνεται ένοπλη σύρραξη εδώ και επτά χρόνια.

Για πρώτη φορά, το Κρεμλίνο απείλησε ανοικτά ότι θα επέμβει στρατιωτικά αν ο ουκρανικός στρατός εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας στην ανατολική Ουκρανία. Με βάση το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα, αυτό θα δικαιολογείτο για την προστασία Ρώσων πολιτών στο εξωτερικό.

Η Ρωσία έχει χορηγήσει πάνω από 400.000 διαβατήρια σε πολίτες των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Η Γερμανία, οι ΗΠΑ και το NATO εκφράζουν ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, απαίτησε προχθές Σάββατο η Μόσχα να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. «Αν η Ρωσία δεν έχει τίποτα να κρύψει, μπορεί εύκολα να εξηγήσει ποια στρατεύματα μεταφέρονται πού και με ποιο σκοπό», ανέφερε μέσω Twitter.

Η Ρωσία αντιτείνει ότι δεν οφείλει εξηγήσεις σε κανέναν για τις μετακινήσεις των στρατευμάτων της και δεν απειλεί κανέναν.

Το Βερολίνο επέκρινε εξάλλου το γεγονός ότι η Μόσχα δεν έλαβε μέρος στη συνεδρίαση που διεξήγαγε το Σάββατο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του οποίου η Ρωσία είναι μέλος, για να συζητηθεί η κατάσταση.

«Η Ρωσία πρέπει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση και να διευκρινίζει τον χαρακτήρα των κινήσεων των στρατευμάτων της στα σύνορα» της Ουκρανίας, ανέφερε ο ΟΑΣΕ μέσω Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ