Ξεκάθαρο το «κολοσσιαίο λάθος» της εισβολής για τον Πούτιν, είπε ο Τζόνσον

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε κατά την μεσημβρινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι «γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο κάθε μέρα ότι ο Πούτιν έχει κάνει ένα κολοσσιαίο λάθος πιστεύοντας ότι τα όπλα των αρμάτων του θα στολίζονταν με ρόδα, ενώ αντιθέτως ο ουκρανικός λαός έχει ορθώσει μια άγρια αντίδραση υπερασπιζόμενος την πατρίδα του».

Η εκτίμηση του Βρετανού Πρωθυπουργού ταυτίζεται με αυτή δυτικών στρατιωτικών αξιωματούχων που ενημέρωσαν το απόγευμα βρετανικά μέσα πως η εισβολή εξελίσσεται πιο δύσκολα από όσο πιστεύεται ότι ανέμενε ο Πρόεδρος Πούτιν.

Ανέφεραν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ίσως υπερεκτίμησε τις στρατιωτικές ικανότητες και τη στρατηγική των δυνάμεων του, ενώ αντίθετα υποτίμησε τόσο την ουκρανική αντίσταση όσο και την κλίμακα των κυρώσεων από τη Δύση.

Εξέφρασαν ωστόσο ανησυχία για την πιθανότητα αδιάκριτης βίας από τους Ρώσους όσο συνεχίζουν να δυσκολεύονται.

Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης στο υπουργικό συμβούλιο ότι περαιτέρω κυρώσεις επί ατόμων και οντοτήτων ρωσικών συμφερόντων θα ανακοινωθούν σύντομα από τη βρετανική κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό, ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει αύριο σε Εσθονία και Πολωνία για συναντήσεις με τους ομολόγους του και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.