Κίνδυνος παγκόσμιας κλιμάκωσης: Ο Μπάιντεν στέλνει πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία - Ο Πούτιν ξεκινά ασκήσεις με πυρηνικά

Ο  Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ένα νέο πακέτο όπλων για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, όπλα ακριβείας που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια στόχους σε απόσταση έως 80 χλμ.

Ορατός είναι ο κίνδυνος νέας κλιμάκωσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να ανάβει τελικά το «πράσινο φως» για προμήθεια εξελιγμένων πυραύλων στην Ουκρανία, με βεληνεκές ικανό να πλήξει ρωσικό έδαφος, και τον Βλαντίμιρ Πούτιν να απαντά άμεσα με ανακοίνωση για ασκήσεις με το διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Yars που είναι ικανό να φέρει πυρηνικές κεφαλές, και έχει ενταχθεί στο ρωσικό οπλοστάσιο το 2010. 

Ο  Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ένα νέο πακέτο όπλων για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, όπλα ακριβείας που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια στόχους σε απόσταση έως 80 χλμ. Όπως διευκρίνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πρόκειται για HIMARS, αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών, προσαρμοσμένους σε ελαφριά τεθωρακισμένα.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό των Ουκρανών εταίρων μας και θα συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα και εξοπλισμό για την υπεράσπισή τους", τόνισε ο Μπάιντεν στη δήλωση που ανακοίνωνε το νέο πακέτο όπλων. 

H Μόσχα ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις με πυρηνικούς πυραύλους Yars

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιούν ασκήσεις στην επαρχία Ιβάνοβο, βορειοανατολικά της Μόσχας, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που επικαλείται το Interfax. 

Περίπου 1.000 στρατιωτικοί ασκούνται σε ελιγμούς χρησιμοποιώντας περισσότερα από 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Yars, ανέφερε το υπουργείο.

Oι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πυραύλοι Yars, είναι η νέα γενιά πυραύλων που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2007 και τέθηκαν σε υπηρεσία το 2010. 

Η ονομασία Yars είναι ακρωνύμιο του «Yadernaya Raketa Sderzhivaniya», δηλαδή «Πυρηνικός Πύραυλος Αποτροπής».

"Άμεση πρόκληση"

«Άμεση πρόκληση» χαρακτήρισε την προμήθεια των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Σαουδική Αραβία.

Το θέμα της διάθεσης πυραυλικών συστημάτων, τα οποία διαθέτουν το βεληνεκές για να πλήξουν στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας έχει αυξήσει σε σημαντικό βαθμό την ένταση ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, με τον Λαβρόφ να τονίζει ότι οι κινήσεις αυτές του Κιέβου έχουν στόχο την εμπλοκή και τρίτων και τη γενίκευση της σύρραξης.

"Οι ΗΠΑ ρίχνουν λάδι στη φωτιά"

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά με την προμήθεια εξελιγμένων πυραύλων στην Ουκρανία και δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το Κίεβο δεν θα τους εκτοξεύσει εναντίον του ρωσικού εδάφους.

«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ΗΠΑ προφανώς εμμένουν στη γραμμή ότι θα πολεμήσουν τη Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Παράλληλα, η Ρωσία δεν απέκλεισε μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ότι τέτοιου είδους συνομιλίες χρειάζονται προετοιμασία εκ των προτέρων.

"Η Ουκρανία διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιτεθεί στη Ρωσία με τα νέα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα"

Η Ουκρανία έδωσε διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία που υποσχέθηκε να χορηγήσει η Ουάσινγκτον για να στοχεύσει στόχους σε ρωσικό έδαφος, τόνισε πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Είναι η Ρωσία που επιτίθεται στην Ουκρανία, όχι το αντίστροφο. Για να είμαστε σαφείς, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση είναι να τερματίσει η Ρωσία την επιθετικότητα και τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει», υπογράμμισε σε εκπροσώπους του Τύπου, απαντώντας στις κατηγορίες της Μόσχα που επέκρινε την προμήθεια αυτών των νέων αμερικανικών όπλων.

Η Ουκρανία «δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί στη Ρωσία» διαβεβαίωσε νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός ηγέτης μίλησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Newsmax, λίγες ώρες μετά την αναγγελία της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι θα στείλει τους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών στον στρατό της Ουκρανίας. 

Πηγή: skai.gr