Ουκρανία: Η Ρωσία πουλάει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά στα λιμάνια της Συρίας

Oλοένα και περισσότερα πλοία με ρωσική σημαία έχουν εντοπιστεί να ξεφορτώνουν ουκρανικά σιτηρά στο εξωτερικό

Του Μίλτου Σακελλάρη

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κλέψει περίπου 600.000 τόνους ουκρανικών σιτηρών κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με την UAC, μια ουκρανική ένωση παραγωγών γεωργικών προϊόντων. Από τα παραπάνω, γύρω στους  100.000 τόνοι σιταριού αξίας άνω των 40 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν αποσταλεί στη Συρία τους τελευταίους τρεις μήνες, δήλωσε στο Reuters η πρεσβεία της Ουκρανίας στον Λίβανο νωρίτερα αυτό το μήνα.«Πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα», είπε η πρεσβεία σε μήνυμά της.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι τα στρατεύματά τους κλέβουν ουκρανικά σιτηρά, με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βικτόρια Αμπράμτσενκο να λέει σε συνέντευξή της αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία «δεν στέλνει σιτηρά από την Ουκρανία». Ωστόσο, παρά τις διαμαρτυρίες της Ρωσίας, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι κλεμμένα σιτηρά από την Ουκρανία κυκλοφορούν σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Ένας ουκρανός διπλωματικός απεσταλμένος στην Τουρκία είπε σε δημοσιογράφους αυτόν τον μήνα ότι Τούρκοι αγοραστές λάμβαναν μεγάλους όγκους κλεμμένων αποστολών σιτηρών.

Όλα αυτά τη στιγμή που ολοένα και περισσότερα πλοία με ρωσική σημαία έχουν εντοπιστεί να ξεφορτώνουν ουκρανικά σιτηρά στο εξωτερικό, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να χρησιμοποιεί την απειλή μιας παγκόσμιας κρίσης πείνας για να εξαναγκάσει τις δυτικές χώρες να άρουν τις κυρώσεις τους στη Ρωσία.

Δύο ρωσικά εμπορικά πλοία σχεδιασμένα να μεταφέρουν μη συσκευασμένο φορτίο, όπως σιτηρά, εντοπίστηκαν να ξεφορτώνουν στα λιμάνια της Συρίας από την αμερικανική δορυφορική εταιρεία Maxar Technologies, σύμφωνα με το Reuters. Τα ίδια πλοία είχαν εντοπιστεί λίγες ημέρες νωρίτερα να φορτώνουν σιτηρά στο λιμάνι της Κριμαίας, στη Σεβαστούπολη, όπου τα ρωσικά στρατεύματα φέρεται να φόρτωναν για εβδομάδες κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που τράβηξε η Maxar τον Μάιο.

Η Συρία είναι σταθερός σύμμαχος της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, δεχόμενη ρωσικά πλοία στα λιμάνια τους, ακόμη και όταν Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μετέφεραν κλεμμένα σιτηρά και προέτρεψαν τις χώρες να μην αγοράζουν από τη Ρωσία.Ωστόσο, ο πόλεμος και οι ελλείψεις σε επίπεδο γεωργίας έχουν φέρει αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής στα πρόθυρα μιας καταστροφικής κρίσης πείνας, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, όπου περίπου το 60% του πληθυσμού υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στην αρχή του πολέμου, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας ως «διαπραγματευτικό χαρτί», προσπαθώντας να υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια για να στηρίξουν το νόμισμα που πέφτει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμμορφώθηκε και αποφάσισε να διακόψει το 90% των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και τα δύο τρίτα των εισαγωγών φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους. Τώρα, ο Πούτιν φαίνεται να προχωρά στη χρήση μιας επικείμενης παγκόσμιας κρίσης πείνας και της παγκόσμιας διαμάχης που δημιουργήθηκε από την έλλειψη ρωσικών και ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων προς όφελός του.

Είναι ενδειτικό πως τόσο ο ΟΗΕ όσο και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κλέψει τις ουκρανικές σοδειές. Τον περασμένο μήνα, ρωσικά φορτηγά εθεάθησαν επίσης να λεηλατούν ουκρανικά σιλό σιτηρών και να μεταφέρουν τα κλεμμένα εμπορεύματα σε λιμάνια που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Κριμαία, όπως επισήμανε σε δημοσίευμά του το CNN.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς σίτου, ενώ η Ρωσία ήταν σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων και η Ουκρανία καλαμποκιού και ηλιελαίου. Οι μειωμένες εξαγωγές τροφίμων από τις δύο χώρες επιδεινώνουν μια παγκόσμια κρίση πείνας και ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές στη Δύση ότι σκοπεύει να σταματήσει τις προμήθειες μέχρι την άρση των κυρώσεων. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αν και οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής παραμένουν σθεναρά αντίθετες στην άρση των κυρώσεων, προειδοποιώντας ακόμη και τα έθνη να μην αγοράζουν κλεμμένες προμήθειες σιτηρών από τη Ρωσία. Ωστόσο, αρκετά αφρικανικά έθνη -όπου η  χρόνια ξηρασία και οι κακές γεωργικές συνθήκες έχουν μειώσει δραματικά την εγχώρια παραγωγή- εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων, με ορισμένους ηγέτες να προσχωρούν στον Πούτιν ζητώντας την άρση των δυτικών κυρώσεων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιταχύνει αυτό που ο ΟΗΕ αποκάλεσε «ανησυχητική αύξηση» της πείνας στις πιο ευάλωτες περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα γύρω από το Κέρας της Αφρικής, σημείο στο οποίο χώρες εξαρτώνται ιδιαίτερα από τις εισαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Στο Σουδάν, όπου πάνω από τις μισές εισαγωγές σιταριού της χώρας προέρχονται από τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, ο ΟΗΕ προειδοποίησε την Πέμπτη, το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας αντιμετωπίζει «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια».

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας πέφτει κατακόρυφα και μπορεί να μην ανακάμψει ποτέ

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου μειώνεται. Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε στόχο ένα μπαράζ κυρώσεων στη Μόσχα, το πετρέλαιο αποκλείστηκε ως άμεσος στόχος, αλλά οι οικονομικές και θαλάσσιες κυρώσεις επηρέασαν τη βιομηχανία. Τώρα, η ΕΕ προτείνει ένα πλήρες εμπάργκο πετρελαίου, εκτός από μερικά κράτη μέλη που εξαρτώνται υπερβολικά από το ρωσικό πετρέλαιο, και αυτό θα σημαίνει περαιτέρω απώλεια βαρελιών σε μια εποχή που η παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχει ήδη αραιώσει.

«Θα μπορούσαμε δυνητικά να δούμε απώλεια άνω των 7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και άλλων υγρών, που θα προκύψουν από τρέχουσες και μελλοντικές κυρώσεις ή άλλες εθελοντικές ενέργειες», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο.

Αυτό δεν φαίνεται να άφησε καμία μόνιμη εντύπωση στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, οι οποίοι προχωρούν ολοταχώς με το εμπάργκο πετρελαίου. Εν τω μεταξύ, οι εναλλακτικοί προμηθευτές θα δυσκολευτούν να καλύψουν το κενό που αφήνει το ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ρωσία αναμένει ότι θα μπορούσε να χάσει περίπου το 17% της προπολεμικής παραγωγής πετρελαίου της φέτος, ανέφερε το Reuters τον περασμένο μήνα, επικαλούμενο έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας της χώρας. Η έκθεση σημείωσε ότι αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη πτώση παραγωγής από τη δεκαετία του 1990 - μια ταραχώδης περίοδος για τη Ρωσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Πηγή: skai.gr