Η μεγάλη μάχη της Μαριούπολης: Πάνω από 180.000 άμαχοι περιμένουν να απομακρυνθούν από την πόλη και τα προάστια

Δραματική έκκληση προκειμένου να ανοίξουν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι απηύθυνε για μία ακόμη φορά ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο, λίγο πριν η πόλη περάσει εξ ολοκλήρου στην κατοχή των ρωσικών δυνάμεων και ενώ οι μάχες με τον ουκρανικό στρατό ολοένα και εντείνονται.

Όπως ανέφερε ο κ. Μποϊτσένκο, πάνω από 180.000 άμαχοι περιμένουν στην πόλη και στα προάστια τα κονβόι της σωτηρίας. Οι συνθήκες που διαβιώνουν είναι πλέον άθλιες, δίχως νερό, τρόφιμα, φάρμακα και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ κινδυνεύουν και από τις συγκρούσεις των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, οι οποίες είναι σκληρότερες από ποτέ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των νεκρών θα εκτοξευθεί όταν θα καταστεί δυνατός ο έλεγχος της πόλης και η καταμέτρηση της καταστροφής από τον πόλεμο.

Την Τετάρτη απέτυχε μία ακόμη προσπάθεια να περάσουν στην περιοχή λεωφορεία για την απομάκρυνση των αμάχων, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, δεν επιτρέπουν τη δίοδο σε κανέναν.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι έχουν ήδη διαφύγει περισσότεροι από 150.000 πολίτες, ωστόσο ο μεγαλύτερος αριθμός έχει εγκλωβιστεί και πλέον δεν υπάρχει τρόπος να μετακινηθεί κάποιος, πολύ δε περισσότερο οικογένειες.

Ουκρανοί πεζοναύτες με το τάγμα Αζόφ στη Μαριούπολη

Στην Μαριούπολη τα τμήματα της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών που φέρει το όνομα του αντιναυάρχου Μιχαήλ Βιλίνσκι, έσπασαν τον κλοιό και ενώθηκαν με το τάγμα «Αζόφ», μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Ολέξιι Αρεστόβιτς που έκανε με ανάρτησή του στο Facebook.

«Στην Μαριούπολη τμήματα της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών, έπειτα από έναν δύσκολο και πολύ ριψοκίνδυνο ελιγμό, έσπασαν τον κλοιό και ενώθηκαν με το τάγμα Άζοφ, το οποίο με τρόπο επαγγελματικό υποστήριξε την επιχείρηση» έγραψε ο Αρεστόβιτς.

Ο Αρεστόβιτς επισήμανε ότι το τάγμα «Αζόφ» έλαβε σημαντική ενίσχυση, ενώ η 36η ταξιαρχία απέφυγε να διασπασθεί κατά τμήματα και απέκτησε πρόσθετες σοβαρές δυνατότητες, αποκτώντας μια δεύτερη ευκαιρία.

«Οι υπερασπιστές της πόλης είναι τώρα πλέον μαζί, ενίσχυσαν σημαντικά την περιοχή άμυνάς τους. Γενικά το σύστημα άμυνας της πόλης αναβαθμίσθηκε και ενισχύθηκε. Αυτό λοιπόν συμβαίνει όταν οι αξιωματικοί δεν τα χάνουν και σθεναρά διοικούν τα στρατεύματα. Ας κάνουμε κι εμείς το ίδιο. Ο στρατός ξέρει τι κάνει» δήλωσε ο Αρεστόβιτς.

Πρόσφατα είχε μεταδοθεί ότι η 36η ταξιαρχία πεζοναυτών είχε ανακοινώσει ότι στα τμήματα που έχει στην Μαριούπολη τελειώνουν τα πολεμοφόδια και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Πηγή: skai.gr