Εσθονός ΥΠΑΜ προς ΗΠΑ: «Καμπανάκι» για τις χώρες της Βαλτικής- Στείλτε μαχητικά

Εσθονία ζήτησε από τις ΗΠΑ να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στις χώρες της Βαλτικής για να υπερασπιστούν τον εναέριο χώρο τους εν μέσω της ανησυχίας ότι η Ρωσία πιθανόν να προετοιμάζει επίθεση στην Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιπαράθεση με την περιοχή της Βαλτικής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

"Υπάρχει μια πιθανότητα αν η Ουκρανία πέσει οι χώρες της Βαλτικής να είναι οι επόμενες", είπε ο Κάλε Λάανετ στο Reuters σε συνέντευξή του έπειτα από συνάντηση που είχε με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία), πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά σήμερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δεν χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη και βασίζονται στο ΝΑΤΟ για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου τους.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διατηρούν πολλά μαχητικά στην περιοχή στο πλαίσιο μιας εναλασσόμενης αποστολής επιτήρησης του εναέριου χώρου από το 2004.

"Περιπολούν στον εναέριο χώρο, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να επιτεθούν ή να προστατεύσουν. Αλλά πρέπει να συζητήσουμε για την αντιαεροπορική άμυνα, αυτό σημαίνει ότι, στην περιοχή μας, (χρειάζονται) περισσότερα μαχητικά. Πρέπει να γεμίσουμε το κενό των δυνατοτήτων μας", είπε ο υπουργός.

Ο Οστιν δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της στη Βαλτική αλλά αρνήθηκε να απαντήσει αν θα συμφωνήσει στο αίτημα για αποστολή επιπλέον στρατευμάτων.

Πηγή: skai.gr