Οι Ρώσοι προελαύνουν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ- Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς καθώς τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν στις παρυφές της ουκρανικής πόλης Σεβεροντονέτσκ στην επαρχία Λουχάνσκ, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Σέρχιι Γκαϊντάι.

Σύμφωνα με τον Γκαϊντάι, ρωσικά στρατεύματα επιτίθενται στην πόλη με κάθε είδους όπλα και με τη στήριξη της αεροπορίας, ενώ έχουν εισέλθει σε νοτιοανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της Σεβεροντονέτσκ.

«Δυστυχώς έχουμε απογοητευτικά νέα, ο εχθρός κινείται προς στην πόλη», επεσήμανε ο ίδιος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Οι Ρώσοι προελαύνουν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, μιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία που βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες και όπου πλέον μαίνονται σφοδρές μάχες στους δρόμους, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι.

"Οι Ρώσοι προχωρούν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ. Οι μάχες συνεχίζονται, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη", επεσήμανε στο Telegram ο Γκαϊντάι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σήμερα όταν το αυτοκίνητό τους έγινε στόχος, όμως πλέον βρίσκονται "σε ασφαλές σημείο", ωστόσο τρεις γιατροί αγνοούνται.

"Οι κρίσιμες υποδομές του Σεβεροντονέτσκ έχουν καταστραφεί, το 60% των κατοικιών δεν μπορεί να αποκατασταθεί", πρόσθεσε ο Γκαϊντάι.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ προειδοποίησε ότι ο δρόμος που συνδέει το Σεβεροντονέτσκ με τη δίδυμη πόλη του Λισιτσάνσκ και στη συνέχεια με την Μπαχμούτ, που βρίσκεται πιο νότια, είναι πολύ "επικίνδυνος" ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν οι άμαχοι ή να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Χθες Κυριακή ο Γκαϊντάι είχε επισημάνει ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ρωσική επίθεση στη Σεβεροντονέτσκ, με μάχες να μαίνονται στους δρόμους της πόλης, ενώ είχε προσθέσει ότι η κατάσταση στη Λισιτσάνσκ έχει "επιδεινωθεί κατά πολύ".

Η Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη με 100.000 κατοίκους πριν τον πόλεμο, βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες από το ρωσικό πυροβολικό και τους αυτονομιστές αντάρτες. Δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί εκεί.

Η Σεβεροντονέτσκ και η Λισιτσάνσκ βρίσκονται περισσότερα από 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Κραματόρσκ, το οποίο έγινε το διοικητικό κέντρο του ουκρανικού Ντονμπάς, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα της κοιλάδας το 2014.

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ο Μπορέλ

Οι χώρες μέλη της ΕΕ θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται περιορισμοί στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, στη διάρκεια των συζητήσεων που διεξάγονται, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

"Πρέπει να αποφασίσουμε ομόφωνα. Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις χθες το απόγευμα και θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί και όλο το απόγευμα", επισήμανε ο Μπορέλ μιλώντας στο δίκτυο France Info.

"Πιστεύω ότι σήμερα το απόγευμα θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε στους ηγέτες των κρατών μελών μια συμφωνία", πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν τα σχέδια της ΕΕ να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ενδέχεται να αποτύχουν λόγω της αντίστασης που προβάλλουν η Ουγγαρία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ο Μπορέλ απάντησε: "Όχι, δεν το πιστεύω (...) τελικά θα υπάρξει συμφωνία".

Η ΥΠΕΞ της Γαλλίας Κολονά θα συναντήσει σήμερα τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι στο Κίεβο

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά θα συναντήσει αργότερα σήμερα στο Κίεβο τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ουκρανία και για να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στη χώρα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ταξίδι της Κολονά στην Ουκρανία γίνεται εν μέσω επικρίσεων από διπλωμάτες και πολιτικούς αναλυτές ότι η Γαλλία δεν κάνει αρκετά για να υποστηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν επίσης σήμερα για να επαναλάβουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους για να καταλάβουν το Σεβεροντονέτσκ, μια σημαντική πόλη στην περιφέρεια του Ντονμπάς, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα έχει θέσει προτεραιότητά της να θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της την πόλη αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ