Όταν έτρεμε η Μέρκελ και φοβόταν η Ευρώπη: Ο Γιουνκέρ αποκαλύπτει το λόγο του τρέμουλου

Το τρέμουλο της καγκελαρίου Μέρκελ σόκαρε το φθινόπωρο του 2019. Η Μέρκελ κυβέρνησε τη Γερμανία για 16 χρόνια και κατάφερε με τους ελιγμούς της να ξεπεραστούν πολλές κρίσεις, άλλωστε είναι γνωστή για την αντοχή και την επιμονή της. Όμως, το φθινόπωρο του 2019, αυτή η εικόνα απέκτησε ρωγμές: Όλοι θυμούνται τις εικόνες με την Μέρκελ να τρέμει για ορισμένα λεπτά κατά τη διάρκεια επίσημων επισκέψεων και συνεντεύξεων Τύπου. Ο επί σειράν ετών πολιτικός συνοδοιπόρος της στην Ευρώπη, ο Zαν Κλοντ Γιουνκέρ, λύνει τώρα το αίνιγμα του τρέμουλου της καγκελαρίου.

Στο ντοκιμαντέρ του δικτύου RTL «Άνγκελα Μέρκελ – η πορεία της, τα μυστικά της και το μέλλον της», ο Γιουνκέρ λέει ότι η καγκελάριος του είπε μετά το δεύτερο τρέμουλο ενώ στεκόταν: «φοβάμαι τώρα ότι αυτό θα συμβεί ξανά και ξανά. Της ήταν πολύ ενοχλητικό να πρέπει να κάθεται για ένα ορισμένο διάστημα όταν υποδεχόταν επισκέπτες ξένων κρατών. Ο βασικός λόγος, ωστόσο, δεν ήταν ψυχολογικός ή διανοητικός, αλλά μάλλον μια λανθάνουσα υπερκόπωση. Αυτή η γυναίκα εργαζόταν 17 και 18 ώρες την ημέρα, ούτε και οι πιο έμπειροι άντρες δεν το αντέχουν αυτό».

Είναι γνωστό ότι η Μέρκελ τα καταφέρνει και με λίγο ύπνο και ότι διαπραγματεύεται επί ώρες. Διαπραγματευόταν, για παράδειγμα, με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων κατά την κρίση του κορωνοϊού μέχρι αργά το βράδυ. Η ίδια είπε κάποτε ότι μπορεί να αποθηκεύσει ύπνο, όπως μια καμήλα μπορεί να το κάνει με το νερό. «Την έχω ζήσει σε πολλές νυχτερινές διαπραγματεύσεις, ήταν γεμάτη ενέργεια. Πρέπει να το κατέχει αυτό κανείς στη διεθνή πολιτική, να μπορεί να παίρνει ένα σύντομο υπνάκο για έχει απόθεμα ενέργειας», είπε ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν. 

Τι θα θυμάται ο Γιουνκέρ από την καγκελάριο Μέρκελ; «Μερικές φορές με παρηγορούσε όταν ήμουν στα όρια της απελπισίας. «Μού έλεγε: Ζαν Κλοντ, η δύναμη βρίσκεται στην ηρεμία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ