Οργή επικρατεί στο Ισραήλ κατά χιλιάδων υπερορθόδοξων Εβραίων που την Κυριακή αψήφησαν το λοκντάουν και έδωσαν το «παρών» στην κηδεία του ραβίνου Γιτζόκ Σάινερ. Το πλήθος κατέκλεισε τους δρόμους της Ιερουσαλήμ με ελάχιστους να φορούν μάσκες.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε το βράδυ της Κυριακής να παρατείνει για πέντε ημέρες τα περιοριστικά μέτρα κατά της επιδημίας του κορωνοϊού που θα έληγαν τα μεσάνυχτα και πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση και να αποφασίσει τυχόν νέα παράταση της καραντίνας, ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι κοινότητα των υπερορθόδοξων Εβραίων από την πρώτη στιγμή είχε εναντιωθεί στην επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του  κορωνοϊού με πολλά μέλη της να αψηφούν τα περιοριστικά μέτρα και το κλείσιμο κυρίως εκκλησιών και σχολείων. Αψήφησε τα περιοριστικά μέτρα, όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και στη Νέα Υόρκη. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δέχεται σκληρή κριτική για το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να επιβληθεί στους υπερορθόδοξους Εβραίους, στους πολιτικούς ηγέτες των οποίων στηρίζεται για την επανεκλογή του τον Μάρτιο.

«Δεν θα συμφωνήσουμε με τη συνέχιση ενός αναποτελεσματικού και ψεύτικου lockdown. Ή θα είναι όλοι σε καραντίνα ή όλα θα ανοίξουν. Οι ημέρες της επιείκειας έχουν περάσει» ανέφερε από πλευράς του κυβερνητικός εταίρος του Νετανιάχου και υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπένι Γκαντς.

«Η απελπισία δεν είναι ούτε σχέδιο δράσης ούτε επιλογή σε κατάσταση εθνικής κρίσης, αλλά οι εικόνες από τη μαζική κηδεία στην Ιερουσαλήμ, εν μέσω εθνικού απαγορευτικού, γεμίζουν την καρδιά με αγωνία. Το Ισραήλ βρίσκεται πλέον στο αποκορύφωμα μιας κοινωνικής κρίσης με ρίζες σε υγειονομική και πολιτική κρίση - και αυτό θα μπορούσε να κοστίσει ζωές, να διαταράξει τη δημόσια τάξη και ίσως ακόμη και να αποσταθεροποιήσει τον εύθραυστο δημοκρατία μας» αναφέρει η εφημερίδα Haaretz.

Χιλιάδες νέα κρούσματα του COVID-19 καταγράφονται καθημερινά στη χώρα, παρότι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.
 

 

Πηγή: skai.gr