Οργή στη Δανία για τη μαζική θανάτωση βιζόν - Την "πλήρωσε" ο υπουργός Γεωργίας

Αφού επικρίθηκε για τη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε o εντοπισμός μιας μετάλαξης του νέου κορονοϊού στα βιζόν, ο Δανός υπουργός Γεωργία ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, παραδεχόμενος ότι έγιναν «λάθη».

Ο Μόγκενς Γένσεν είχε παραδεχθεί την περασμένη εβδομάδα ότι η εντολή της κυβέρνησης να θανατωθούν όλα τα βιζόν στη Δανία δεν είχε νομική βάση.

«Εκτιμώ πως δεν έχω πλέον την απαραίτητη υποστήριξη των κομμάτων του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Γένσεν στη δημόσια τηλεόραση DR. «Οφείλω να υποβάλω την παραίτησή μου».

«Είναι απολύτως σαφές πως διαπράχθηκαν λάθη στο υπουργείο μου, και αναλαμβάνω την ευθύνη γι΄αυτά», πρόσθεσε καθώς δημοσιοποιήθηκε έκθεση για την εξέλιξη των γεγονότων.

Στις 4 Νοεμβρίου η Δανία είχε διατάξει τον σφαγιασμό όλων των βιζόν --από 15 έως 17 εκατομμύρια συνολικά-- έπειτα από τον εντοπισμό μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από τα θηλαστικά αυτά και η οποία σύμφωνα με την Κοπεγχάγη θα μπορούσε να εμποδίσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για τον άνθρωπο.

Όμως εκτροφείς διαμαρτυρήθηκαν για τον σφαγιασμό υγιών ζώων και ο Τύπος αποκάλυψε ότι ο νόμος δεν επιτρέπει τον σφαγιασμό ζώων εκτός ζωνών συγκέντρωσης άρρωστων ζώων, κάτι που παραδέχθηκε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση παρουσίασε τότε ένα σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της εκτροφής βιζόν έως το 2022, όμως οι ενέργειές της δεν έπεισαν ακόμη και τους αριστερούς υποστηρικτές της μειοψηφικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.

Για τον επικεφαλής της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Γιάκομπ Έλεμαν Γένσεν, «δεν είναι παρά μόνο η αρχή».

«Η εξέλιξη των γεγονότων πρέπει να εξετασθεί εις βάθος προκειμένου να προσδιοριστεί η ευθύνη της πρωθυπουργού», δήλωσε στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ