Οργή Πούτιν: Οι ενέργειες της Δύσης στη Μαύρη Θάλασσα ξεπερνούν  τα όρια – Μας αγνοούν 

Οργή Πούτιν: Οι ενέργειες της Δύσης στη Μαύρη Θάλασσα ξεπερνούν  τα όρια – Μας αγνοούν 

Οι ενέργειες των δυτικών χωρών στη Μαύρη Θάλασσα ξεπερνούν τα όρια, δήλωσε την Πέμπτη οργισμένος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. 

«Όσον αφορά τη Μαύρη Θάλασσα, οι τελευταίες εξελίξεις ξεπερνούν ορισμένα όρια: τα στρατηγικά βομβαρδιστικά πετούν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα κρατικά μας σύνορα και φέρουν αρκετά σοβαρό οπλισμό, όπως είναι γνωστό», δήλωσε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους σε διευρυμένη σύνθεση του συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών. 

Οι ενέργειες των δυτικών χωρών, που επιδεινώνουν την κατάσταση, μπορούν να φανούν όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και σε άλλες περιοχές κοντά στα ρωσικά σύνορα, είπε ο Πούτιν. 

«Ναι, εκφράζουμε συνεχώς τις ανησυχίες μας για αυτές τις ενέργειες, μιλάμε για κόκκινες γραμμές, αλλά, φυσικά, καταλαβαίνουμε ότι οι εταίροι μας είναι πολύ 'περίεργοι' και, για να το θέσω ήπια, δεν παίρνουν σοβαρά όλες τις προειδοποιήσεις και τις συζητήσεις μας για τις κόκκινες γραμμές» είπε ο Ρώσος ηγέτης. 

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. «Παρότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν απλώς ‘μοναδικές’ και αυτοί οι δεσμοί ήταν σχεδόν στο επίπεδο των συμμαχικών σχέσεων, οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις μας για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς αγνοήθηκαν παντελώς», σημείωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «υπήρξαν αρκετά στάδια επέκτασης» του στρατιωτικού μπλοκ. 

«Και τώρα ας δούμε πού βρίσκεται η στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ: βρίσκεται ακριβώς κοντά στα σύνορά μας, ενώ συστήματα πυραυλικής άμυνας έχουν αναπτυχθεί στη Ρουμανία και την Πολωνία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εκτοξευτές MK-41 που βρίσκονται εκεί μπορούν να λειτουργήσουν ως συγκροτήματα κρούσης» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος. «Είναι απλώς θέμα μερικών λεπτών για να αλλάξουν το λογισμικό» πρόσθεσε. 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε στις 10 Νοεμβρίου ότι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατέπλευσαν στη Μαύρη Θάλασσα για να λάβουν μέρος στις πολυεθνικές ασκήσεις της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ στην περιοχή στο πλαίσιο πολυεθνικής άσκησης. 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε αυτούς τους ελιγμούς ως αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή που προορίζεται να χρησιμοποιήσει το ουκρανικό έδαφος για στρατιωτικούς σκοπούς. 

Οι επαφές του Ρώσου προέδρου και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν πριν από το νέο έτος, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθούν και αργότερα, δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας εξάλλου στη ρωσική τηλεόραση. 
 

Πηγή: tass.com