Οργή Άγκυρας για ΕΕ: «Τα συμπεράσματα αντανακλούν τη μαξιμαλιστική στάση Αθήνας – Λευκωσίας»

Την οργή της Άγκυρας προκάλεσαν τα συμπεράσματα τoυ Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Το τουρκικό υπουργείο ισχυρίζεται ότι «για την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, τα συμπεράσματα είναι αποκομμένα από την πραγματικότητα, μονόπλευρα και ασυνεπή, αντανακλώντας όπως πάντα τη μαξιμαλιστική στάση του διδύμου Ελληνοκυπρίων – Ελλήνων».

«Παρουσιάζουν ένα νέο παράδειγμα κατάχρησης της ΕΕ για στενόμυαλα και ιδιοτελή συμφέροντα ορισμένων κρατών μελών» σημειώνεται. 

«Καλούμε την ΕΕ να εγκαταλείψει τη στρατηγική της τύφλωση» αναφέρει δε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. 

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

«Τα συμπεράσματα για τη διεύρυνση που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ κατέδειξαν για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ προσεγγίζει τη διεύρυνση από ένα πλαίσιο αλληλεγγύης μελών αντί να υιοθετεί μια στρατηγική προοπτική. 

Οι σχετικές παράγραφοι των Συμπερασμάτων αγνοούν ότι η Τουρκία είναι χώρα που διαπραγματεύεται για την ένταξη στην ΕΕ, επίσης αρνούνται, ακόμη και παρεξηγούν τη σημασία της Τουρκίας τόσο για την ΕΕ όσο και για την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. Αυτά τα συμπεράσματα, τα οποία παρουσιάζουν ένα νέο παράδειγμα κατάχρησης της ΕΕ για στενόμυαλα και ιδιοτελή συμφέροντα ορισμένων κρατών μελών, όχι μόνο μας κρατούν μακριά από το στόχο της δημιουργίας μιας θετικής και εποικοδομητικής ατζέντας, αλλά και δεν συμβάλλουν στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και ούτε εξυπηρετούν τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Ευρώπης. Παρατηρούμε με έκπληξη ότι η ΕΕ υιοθετεί αυτά τα συμπεράσματα όχι ως Ένωση αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα συμφερόντων που διαπραγματεύεται. 

Για την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, τα συμπεράσματα είναι αποκομμένα από την πραγματικότητα, μονόπλευρα και ασυνεπή, αντανακλώντας όπως πάντα τη μαξιμαλιστική στάση του διδύμου Ελληνοκυπρίων – Ελλήνων. Παραβλέποντας για άλλη μια φορά τους Τουρκοκύπριους, τα συμπεράσματα αυτά κλείνουν το μάτι στις κλιμακούμενες και πρόσφατα αναβιωμένες μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσο διατηρεί αυτή τη θέση, δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να συμβάλει εποικοδομητικά στο Κυπριακό. Με αυτήν την ευκαιρία, καλούμε την ΕΕ, για άλλη μια φορά, να αναγνωρίσει την πραγματικότητα στο νησί και να τερματίσει την πολιτική της να αγνοεί τους Τουρκοκύπριους και τα εγγενή δικαιώματά τους. 

Η Τουρκία έχει τη βούληση να αναπτύξει τις σχέσεις της με την ΕΕ μέσω μιας συγκεκριμένης και θετικής ατζέντας βασισμένης στην ενταξιακή προοπτική. Ωστόσο, τέτοιες φαντασιόπληκτες και ιδεολογικές πολιτικές, βασισμένες στην αλληλεγγύη των μελών σίγουρα δεν θα εξυπηρετήσουν το συμφέρον των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ. Καλούμε την ΕΕ να εγκαταλείψει τη στρατηγική της τύφλωση».

Πηγή: skai.gr