Οπισθοδρομικός νόμος

Απόφαση σταθμός του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών αλλάζει την πολιτική που εφαρμοζόταν στην παιδεία εδώ και 50 χρόνια όσον αφορά την φυλετική ενσωμάτωση.

Σύμφωνα με την απόφαση τα αμερικανικά σχολεία δεν θα λαμβάνουν πια υπόψη τον φυλετικό παράγοντα για την εγγραφή μαθητών, δηλαδή την αναλογία μαύρων και λευκών μαθητών.

Επρόκειτο για θέση υπέρ της οποίας τάσσονταν λευκοί γονείς από τις πολιτείες του Σιάτλ, του Κεντάκι και του Λούιβιλ. Οι γονείς διαμαρτυρήθηκαν ότι τα παιδιά τους δεν μπόρεσαν να εγγραφούν σε σχολεία της επιλογής τους επειδή θα ξεπερνούσαν το ποσοστό των μη μαύρων μαθητών.

Μέχρι τώρα τα προγράμματα φυλετικής ενσωμάτωσης είχαν ως σκοπό την δημιουργία τάξεων με μαθητές από διαφορετικές φυλές και κοινωνικά στρώματα προς αποφυγή των διακρίσεων.

Η απόφαση όμως έχει ήδη δεχτεί σφοδρές επικρίσεις, ιδίως από την πλευρά των Δημοκρατικών. Τόσο ο Μπάρακ Ομπάμα, όσο και η Χίλαρι Κλίντον, οι δύο βασικότεροι υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2008 καταδίκασαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

"Αυτή η απόφαση γυρνάει την παιδεία μας πολλά χρόνια πίσω, πριν από την απόφαση στην υπόθεση Brown vs Board of Education που βασιζόταν στην λογική ότι τα παιδιά μας θα είναι καλύτερα σε μία πολύμορφη και φυλετικά πολυποίκιλη κοινωνία." σχολίασε η κ. Κλίντον.

Ένας από τους τέσσερις δικαστές που ψήφισαν κατά, έναντι πέντε που ψήφισαν υπέρ, έκανε λόγο για "απόφαση που το αμερικανικό έθνος θα μετανιώσει."

Η υπόθεση Brown vs Board of Education οδήγησε στην δημιουργία ενός νόμου-σταθμού το 1954 ο οποίος σταμάτησε τον φυλετικό διαχωρισμό στα αμερικανικά σχολεία. Ο αφροαμερικανός Όλιβερ Μπράουν είχε τότε μηνύσει σχολείο στο Τοπίκα του Κάνσας για έλλειψη ισότητας και η δικαστική δικαίωση τού άνοιξε τον δρόμο για την πολιτική φυλετικής ενσωμάτωσης που ακολούθησε η πλειονότητα των σχολείων της χώρας.

Τέτοια προγράμματα έπαυσαν να είναι υποχρεωτικά, πολλές όμως περιφέρειες τα διατήρησαν σε επίπεδο εθελοντικής συμμετοχής, μέσω του αποκαλούμενου προγράμματος "Θετική Δράση".

Τα σχολεία που δεν εφάρμοσαν παρόμοια προγράμματα αναλογίας στις εγγραφές μαύρων και λευκών μαθητών κατηγορήθηκαν ότι έθεταν διαχωριστικές γραμμές.
Η απόφαση ήδη θεωρείται μία από τις σημαντικότερες και πλέον αμφιλεγόμενες αποφάσεις που έχει πάρει ποτέ το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Πηγή: Πηγή: BBC, (Επιμέλεια: Άρης Καπαράκης)