ΟΠΕΚ: Υποχώρησε στις πιέσεις - Αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου από τον Ιούλιο

Μετά την απόφαση οι τιμές ενισχύονται και πάλι προς τα 117 δολάρια έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα έως και τα 112,6 δολάρια.

Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα για την Ιούλιο και τον Αύγουστο συμφώνησαν τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί τους (ΟΠΕΚ+).

Η απόφαση του ΟΠΕΚ ελήφθη έπειτα από πολύμηνες διεθνείς πιέσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να διακοπεί το ράλι των τιμών του πετρελαίου.

Παρά και τα νέα δεδομένα που έφερε ο πόλεμος, επιταχύνοντας το ράλι στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού, οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες υπό την άτυπη ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας αντιστέκονταν στην προοπτική να ανοίξουν τις στρόφιγγες, με το επιχείρημα πως στις αγορές δεν υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις που να δικαιολογούν μια τέτοια κίνηση.

Όμως, ουσιαστικά απολάμβαναν τα υψηλά έσοδα που συγκεντρώνονταν στα ταμεία τους μετά την περίοδο των ισχνών αγελάδων που είχε φέρει η πανδημία.

Μέχρι τώρα οι χώρες του ΟΠΕΚ+ προχωρούσαν σε μηνιαία αύξηση παραγωγής κατά περίπου 440.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα, σε μια σταδιακή προσαρμογή της παραγωγής στα προ πανδημίας επίπεδα.

Μετά την απόφαση, οι τιμές ενισχύονται και πάλι προς τα 117 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα έως και τα 112,6 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες ο ΟΠΕΚ+ ακολουθεί το σχέδιο για αύξηση κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως.

Πρόκειται για μία σημαντικότατη μεταβολή στην στρατηγική της ομάδας του ΟΠΕΚ+, η οποία αγνοούσε τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής, ακόμη και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. 

Η άρνηση του ΟΠΕΚ+ να παρεκκλίνει από το αρχικό σχέδιο και να διοχετεύσει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν ιστορικά υψηλά τον περασμένο μήνα. 

Πηγή: skai.gr