Ομπρέλα κατά της σύγχρονης δουλείας

Σε ισχύ τέθηκε σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες η σύμβαση κατά της εμπορίας ανθρώπων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι δέκα χώρες που έχουν επικυρώσει τη σύμβαση είναι: Αλβανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Γεωργία, Μολδαβία, Ρουμανία και Σλοβακία.

Η σύμβαση αναμένεται να ισχύσει από τον προσεχή Μάιο στη Γαλλία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Νορβηγία.

Η συνθήκη, που αφορά τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη δουλεία, την υποχρεωτική εργασία και το εμπόριο οργάνων, προβλέπει ότι τα θύματα θα έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 30 ημέρες προκειμένου να αναρρώσουν και να αποφασίσουν εάν θα συνεργαστούν με τις αρχές.

"Έχουμε επιτέλους ένα αποτελεσματικό όπλο για να καταπολεμήσουμε τη σύγχρονη δουλεία", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Τέρι Ντέιβις.

Υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη 600.000 άνθρωποι πέφτουν στα δίχτυα εγκληματιών που αγοράζουν και πωλούν ανθρώπους. Το 80% των θυμάτων είναι γυναίκες και μικρά κορίτσια.

Η Σύμβαση προβλέπει ότι τα θύματα θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως τέτοια, ώστε η αστυνομία και οι δημόσιες αρχές να μην τα αντιμετωπίζουν ως λαθρομετανάστες ή εγκληματίες.
Πηγή: skai.gr