Ομπάμα για πυρηνικά

Ομπάμα για πυρηνικά
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον πλήθους 30.000 ανθρώπων στο κέντρο της Πράγας.

Αυτό – όπως είπε θα γίνει μέσω της μείωσης των οπλοστασίων, της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών και της απαγόρευσης της παραγωγής σχάσιμων υλικών.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό οπλοστάσιο ως αποτρεπτική δύναμη απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο, αλλά θα αρχίσουν να περικόπτουν το πυρηνικό τους δυναμικό.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στην πιο επικίνδυνη κληρονομιά που άφησε ο ψυχρός πόλεμος και αποτελείται από χιλιάδες ατομικές βόμβες που είναι σήμερα αποθηκευμένες.

Δήλωσε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα παραβίασε τους κανόνες και πρέπει να πεισθεί να αλλάξει στάση και ζήτησε μια ισχυρή διεθνή απάντηση στην εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η χώρα του είναι έτοιμη να τεθεί επικεφαλής των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, θέτοντας τέλος στην παγκόσμια εξάρτηση από την παραγόμενη από ορυκτά καύσιμα ενέργεια, με την εκμετάλλευση ενεργειακών πηγών, όπως ο άνεμος και ο ήλιος, και ζητώντας από όλες τις χώρες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους.

Μιλώντας αργότερα στους ευρωπαίους ηγέτες, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος.
Πηγή: Τελευταία ενημέρωση:14.55