Ομιλία Μέρκελ γαι διεθνή ασφάλεια

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε στο Μόναχο πως το Ιράν πρέπει να συμμορφωθεί \"χωρίς όρους\" και \"χωρίς δολοπλοκίες\" προς την απαίτηση της διεθνούς κοινότητας να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Αν το Ιράν δεν ακολουθήσει αυτή την οδό, η χώρα απειλείται με \"μεγαλύτερη απομόνωση\", δήλωσε η καγκελάριος, η οποία μίλησε ως προεδρεύουσα της ΕΕ στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια. Στη διάσκεψη αυτή παίρνουν μέρος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ και πολλοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας.

\"Δεν δεχόμαστε με κανένα τρόπο τα ξεσπάσματα\" του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ εναντίον του Ισραήλ, πρόσθεσε η Μέρκελ, υπενθυμίζοντας πως οι Δυτικοί \"έχουν κάνει μια προσφορά\" στο Ιράν και πως η ψήφιση μιας απόφασης το Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία προέβλεπε κυρώσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι \"μια ένδειξη της ενιαίας θέσης\" της διεθνούς κοινότητας.

Εξάλλου η γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ των παλαιστινιακών κινημάτων της Χαμάς και της Φάταχ για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ως ένα \"βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση\" το οποίο μάλιστα \"έρχεται από την περιοχή\" της Μέσης Ανατολής.

\"Ξέρω πως μένουν πολλά να γίνουν, ξέρω πως πρέπει να πετύχουμε την εκπλήρωση των τριών προϋποθέσεων\", δήλωσε αναφερόμενη στην εγκατάλειψη της βίας, την αναγνώριση του Ισράηλ και την αναγνώριση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Ωστόσο \"το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε στη Μέκκα είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση\" επειδή είναι \"μια πρωτοβουλία που έρχεται από την περιοχή\", πρόσθεσε η Μέρκελ.

\"\"Η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, μιλώντας  στη διάσκεψη, είχε καταφερθεί εναντίον της συμφωνίας λέγοντας πως η Χαμάς \"δεν αντιπροσωπεύει τα εθνικά συμφέροντα και τις προσδοκίες των Παλαιστινίων\".

Η Μέρκελ επέκρινε επίσης τη Συρία υπενθυμίζοντας πως ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μετέβη πρόσφατα στη Δαμασκό για να ζητήσει από τη συριακή ηγεσία να υιοθετήσει μια \"εποικοδομητική στάση\".

\"Πρέπει να διαπιστωθεί πως η Συρία δεν επωφελήθηκε της ευκαιρίας αυτής\", αλλά \"η πόρτα δεν έχει κλείσει\", πρόσθεσε, προσθέτοντας πως η Δαμασκός \"δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες\" όσον αφορά την \"αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ισραήλ και το Λίβανο\".

Η καγκελάριος απηύθυνε επίσης κατά την ομιλία της έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να δράσει εναντίον της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη που, όπως δήλωσε, είναι \"μία από τις μεγάλες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες απειλές\" για την ανθρωπότητα, η οποία μπορεί να έχει \"δραματικές συνέπειες\".

Αφού αναφέρθηκε στις προκλήσεις όπως \"ο φαύλος κύκλος των θρησκευτικών πολέμων\", η Μέρκελ μίλησε για την \"οικολογική και οικονομική απειλή που δεν έχει καμιά σχέση με τις κλασικές απειλές\".

\"Η άνοδος της θερμοκρασίας της γης είναι μία από τις πολύ μεγάλες βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες απειλές και μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες\", δήλωσε η συντηρητική καγκελάριος αναφέροντας σχετικά τους κινδύνους \"μαζικών μεταναστεύσεων και ένοπλων συγκρούσεων\". \"Πρόκειται για μια παγκόσμια απειλή\" που απαιτεί \"παγκόσμια ευθύνη\" και \"ουδείς λαός, ουδεμία χώρα, ουδεμία ήπειρος δεν μπορεί να διαφύγει\", τόνισε.

\"Πρέπει να συμφωνήσουμε και να ανασυνταχθούμε\" για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε η Μέρκελ.

Στην ομιλία της, η καγκελάριος επέκρινε ακόμη την Κίνα για τις επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και για την αφρικανική πολιτική της. Την κάλεσε να διαδραματίσει ένα πιο θετικό ρόλο στο Σουδάν, όπου το Πεκίνο μετέχει σε πετρελαϊκά προγράμματα ενώ μαίνεται η κρίση στη σουδανική επαρχία Νταρφούρ.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr