Ομαδικός τάφος με θύματα του πολέμου

Ένας νέος ομαδικός τάφος που φέρεται να περιέχει τα λείψανα θυμάτων από τον πόλεμο του Κοσόβου εντοπίστηκε στη Σερβία, όπως ανέφεραν  αξιωματούχοι της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

Ο Εράρντο Πατραντόλφι, επικεφαλής του ICRC στο Κόσοβο, είπε ότι τόσο η Επιτροπή όσο και η διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών στην Πρίστινα ενημερώθηκαν για το νέο τάφο. Απέφυγε όμως να διευκρινίσει την ακριβή τοποθεσία όπου βρέθηκε και τον αριθμό των πτωμάτων που περιείχε.

Ο πόλεμος στο Κόσοβο έληξε το 1999 όμως μέχρι σήμερα 2.100 άνθρωποι παραμένουν στον κατάλογο των αγνοουμένων. Ομαδικοί τάφοι είχαν εντοπιστεί σε τρεις περιοχές της Σερβίας και τα λείψανα που βρέθηκαν σε αυτούς παραδόθηκαν στις οικογένειες των θυμάτων στο Κόσοβο.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι η  επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Βελιγράδι αποδεικνύει ότι η Σερβία και η Ρωσία έχουν κοινή πολιτική όσον αφορά το ζήτημα του Κοσόβου και υποστηρίζουν ότι η επίλυση του οριστικού καθεστώτος της περιοχής πρέπει να βασίζεται στη Χάρτα του ΟΗΕ και στο ψήφισμα 1244.

Ο κ. Κοστούνιτσα επανέλαβε ότι \ο Μάρτι Αχτισάαρι έκανε το λάθος να προτείνει ένα σχέδιο για το Κόσοβο που αντιτίθεται στη Χάρτα του ΟΗΕ και στις υπάρχουσες διεθνείς νομοθεσίες και γι\' αυτό το σχέδιό του είναι καταδικασμένο σε αποτυχία\.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην επικείμενη επίσκεψη της αποστολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα στις 26 και 27 Απριλίου.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα βήμα για το άνοιγμα νέων συνομιλιών και πρόσθεσε ότι η Σερβία υποστηρίζει το νέο γύρο διαλόγου.

\\Ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Αγκίμ Τσέκου απέρριψε την ιδέα να πραγματοποιηθούν νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι για το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας, στην οποία αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ρωσικής Διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια επίσκεψής του την προηγουμένη στο Βελιγράδι.

\Δεν υπάρχει πιθανότητα να ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις\, δήλωσε ο Τσέκου προς τους δημοσιογράφους.

\Ουδείς είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο, δεν είμαστε έτοιμοι να ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις\, πρόσθεσε.

Στις επόμενες εβδομάδες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του Κοσόβου στη βάση των συστάσεων του μεσολαβητή Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος προτείνει για την επαρχία μια επιτηρούμενη ανεξαρτησία.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως το σχέδιο του Αχτισάαρι \απέτυχε\ και πρότεινε νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

\Οι προτάσεις βρίσκονται στα χέρια των Ηνωμένων Εθνών, έχουν τη νομιμότητα του ΟΗΕ και την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα\, διευκρίνισε ο Τσέκου, προσθέτοντας πως είναι αισιόδοξος ότι \το Κόσοβο θα έχει την ανεξαρτησία του βασισμένη σε απόφαση του ΟΗΕ ως τα τέλη Μαΐου\.
Πηγή: skai.gr