Κλείσιμο

Ολλανδία: Την επιβολή αυστηρού λοκντάουν για την ανάσχεση της παραλλαγής Όμικρον συστήνουν οι ειδικοί

Oι ειδικοί του τομέα της υγείας, που συμβουλεύουν την ολλανδική κυβέρνηση στη στρατηγική της για την covid-19, συνέστησαν η χώρα να εισέλθει σε ένα «αυστηρό» λοκντάουν. Την είδηση μετέδωσαν σήμερα ολλανδικά ΜΜΕ, λίγες ημέρες αφότου παρατάθηκε ένα μερικό λοκντάουν έως και τα μέσα Ιανουαρίου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws και η εφημερίδα NRC Handelsblad επικαλέστηκαν πηγές μέσα από την ομάδα των ειδικών και μετέδωσαν ότι συνέστησαν το κλείσιμο όλων των καταστημάτων, εκτός των αναγκαίων.

Ο υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε Γιονγκ είπε σε δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα, όπου συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα σήμερα, ότι νιώθει «μεγάλη ανησυχία» σχετικά με την ταχεία διασπορά της Όμικρον.

«Δεν θα πω ποια επιπλέον μέτρα ενδεχομένως θα χρειαστούν», είπε ο ντε Γιονγκ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε αναμένεται να συναντηθεί με τους υγειονομικούς συμβούλους της αύριο, ενόψει μιας απόφασης σχετικά με την επιβολή νέων μέτρων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των περισσότερων καταστημάτων από τις 5 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στα τέλη Νοεμβρίου, θα παραμείνει σε ισχύ έως τη 14η Ιανουαρίου.

Επιπλέον, τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν νωρίτερα ενόψει των εορτών εξαιτίας του υψηλού αριθμού μολύνσεων μεταξύ των παιδιών.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) ανακοίνωσε 15.433 νέα κρούσματα Covid-19, αριθμός μικρότερος κατά περίπου 25% σε σύγκριση με μια εβδομάδα αλλά μεγαλύτερος από την κορύφωση οποιουδήποτε άλλου κύματος στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ