Όλα έχουν ήδη ειπωθεί

Ο επικεφαλής του τουρκικού στρατού, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις όσον αφορά την υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του νυν υπουργού Εξωτερικών και πρώην ισλαμιστή Αμπντουλάχ Γκιουλ, τονίζοντας ότι όλα έχουν ήδη ειπωθεί για το ζήτημα αυτό.

Δεν θα μιλήσω, γιατί εάν το κάνω, θα παρερμηνευτώ τόνισε ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ,όπως μεταδίδουν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα Cnn Turk και NTV.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας θα πρέπει να καθρεφτίζεται στην πράξη όσα αφορούν τις δημοκρατικές αξίες, δηλαδή το λαϊκό χαρακτήρα της Τουρκίας.

Ολα έχουν ήδη ειπωθεί υπογράμμισε ο στρατηγός αναφερόμενος σε προηγούμενες δηλώσεις του, με τις οποίες κυρίως ζήτησε όπως ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας να μείνει προσηλωμένος στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια όσον αφορά τις βασικές αξίες της δημοκρατίας.

Τέλος ο στρατηγός άφησε να εννοηθεί ότι πιθανώς η στρατιωτική ηγεσία της χώρας τηρήσει αποστάσεις από τις εκδηλώσεις στο προεδρικό μέγαρο εξαιτίας της ισλαμικής μαντήλας την οποία φορά η σύζυγος του κ. Γκιουλ.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, κ. Ολι Ρεν, εξέφρασε εμπιστοσύνη στην καλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας ταυτοχρόνως πως, ο σεβασμός στα δημοκρατικά ιδεώδη επιβάλλεται πάντοτε.

Είναι σπουδαίο να τηρηθούν κατά την προεδρική εκλογή όλοι οι κανόνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, δήλωσε ο Επίτροπος Ρεν μιλώντας στο φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT. Η ΕΕ κανέναν λόγο δεν έχει να πιστέψει πως ο τουρκικός στρατός, ή οποιοσδήποτε θεσμός, θα αναμιχθεί στη δημοκρατική διαδικασία, που εξελίσσεται στο τουρκικό κοινοβούλιο, πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Την Δευτέρα 20 Αυγούστου θα γίνει στο κοινοβούλιο ο πρώτος γύρος της προεδρικής εκλογής.

Στην Τουρκία, οι βουλευτές εκλέγουν τον Πρόεδρο δημοκρατίας.

Όσον αφορά τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος εμμένει στην υποψηφιότητά του για την προεδρία και δεσμεύεται να είναι ο εγγυητής του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους σε περίπτωση εκλογής του στο ύπατο αξίωμα, ο κ. Ρεν στην ίδια συνέντευξη ανέφερε πως στην Ευρώπη, γνωρίζουμε τον κ. Γκιούλ ως υπουργό Εξωτερικών, που έκανε πολλά για να ανοίξει ο δρόμος προς την ΕΕ για την Τουρκία.
Πηγή: skai.gr