Οκτάι σε Τραμπ: Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που συγκινείται από τις απειλές

Αφού άφησε το πεδίο ελεύθερο για μια τουρκική επέμβαση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας αλλά και του κόμματός του, έκανε ένα βήμα προς τα πίσω χθες, προειδοποιώντας την Τουρκία να μην κάνει κάτι «εκτός ορίων».

«Αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη σπουδαία και ανυπέρβλητη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα εξολοθρεύσω την οικονομία της Τουρκίας», ανέφερε ο Τραμπ σε tweet του.

Απαντώντας σε αυτές τις προειδοποιήσεις, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι απέρριψε σήμερα τις αμερικανικές «απειλές». «Το μήνυμά μας προς τη διεθνή κοινότητα είναι ξεκάθαρο. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που συγκινείται από τις απειλές», τόνισε από την Άγκυρα.

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο στρατός της χώρας έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες του «ενόψει μιας επιχείρησης» στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες θεωρούνται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ και του Τούρκου ομόλογού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος έκανε την έκπληξη την Κυριακή το βράδυ ανακοινώνοντας την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή και φάνηκε να δίνει το πράσινο φως σε μια τουρκική επιχείρηση.

«Έχει έρθει η ώρα να βγούμε από αυτούς τους γελοίους και ατελείωτους πολέμους, πολλοί από τους οποίους είναι μεταξύ φυλών, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας σπίτι», έγραψε στο Twitter νωρίς χθες Δευτέρα το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η απόφασή του όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που συχνά υπερασπίζεται τον Τραμπ, του ζήτησε «να αναθεωρήσει» την απόφασή του για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει «καταστροφή».

Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να παίρνουν αποστάσεις από την τουρκική επέμβαση στη Συρία και να υποβαθμίζουν την απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων από τη συριακή μεθόριο: πρόκειται για περίπου πενήντα ως εκατό στρατιωτικούς που απλώς θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, δηλαδή θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάθουν κάτι, εξήγησε Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο ΟΗΕ φοβάται «το χειρότερο»

Η υπόλοιπη διεθνή κοινότητα επίσης προειδοποίησε για τις επιπτώσεις μιας τουρκικής επέμβασης, μετά την ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι «προετοιμάζεται για το χειρότερο» στην περίπτωση που ξεσπάσει νέα ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

Η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία «να αποφύγει μια πρωτοβουλία» που θα βλάψει τη μάχη κατά του ΙΚ.

Την ίδια ώρα το Ιράν εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ «ζήτησε τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας» της Συρίας.

Εξάλλου οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Οι SDF κατηγόρησαν μάλιστα τις ΗΠΑ ότι «καταστρέφουν την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία» και προειδοποίησαν ότι ενδεχόμενη τουρκική επέμβαση θα οδηγήσει στην επανεμφάνιση του ΙΚ.

Εν αναμονή της επέμβασης δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην αλ Καχτανίγια, μια συριακή πόλη οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι Κούρδοι και βρίσκεται στη μεθόριο με την Τουρκία, καταγγέλλοντας την απόσυρση των ΗΠΑ από την περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ