Οικονομικό Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης: Απόντες οι δυτικοί ηγέτες - Παρόντες οι Ταλιμπάν

Οικονομικό Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης: Απόντες οι δυτικοί ηγέτες - Παρόντες οι Ταλιμπάν

Ενώ από το φόρουμ απουσιάζουν οι δυτικοί ηγέτες, στους διαδρόμους του Παγκόσμιου Οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης μπορεί να συναντήσει κανείς τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, που στην Ρωσία χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατική οργάνωση, ο οποίος θα είναι προσωρινά ο επιτετραμμένος του Αφγανιστάν στην Μόσχα.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, οι εργασίες του οποίου άρχισαν χθες, δεν συμμετέχει κανένας μεγάλος δυτικός επενδυτής, ενώ από τους 100 και πλέον Ρώσους δισεκατομμυριούχους συμμετέχουν μόνο έξι, σύμφωνα με τον ιστότοτο Agenstvo, που μελέτησε το πρόγραμμα του φόρουμ.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια -αναφέρει η ρωσική υπηρεσία του BBC- όταν υψηλοί επισκέπτες ήταν οι αρχηγοί ασιατικών και ευρωπαϊκών κρατών (για παράδειγμα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ή ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν), φέτος δεν συμμετέχει κανένας από τους δυτικούς ηγέτες, με εξαίρεση τον πρόεδρο του Καζακστάν, Κασίμ Ζομάρτ Τοκάγεφ, ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθεί την Μόσχα συμμετέχοντας στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας.

Ενώ από το φόρουμ απουσιάζουν οι δυτικοί ηγέτες, στους διαδρόμους του Παγκόσμιου Οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης θα μπορεί να συναντήσει κανείς τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, που στην Ρωσία χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατική οργάνωση, ο οποίος θα είναι προσωρινά ο επιτετραμμένος του Αφγανιστάν στην Μόσχα.

Στο φόρουμ συμμετέχουν οι πρόεδροι των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Ένα από τα προβεβλημένα πρόσωπα του φόρουμ είναι ο πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Ντενίς Πουσίλιν.

Χθες, Τετάρτη, μαζί με τον κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, Αλεξάντρ Μπεγκλόφ, κήρυξαν την έναρξη των του φόρουμ με έναν κανονιοβολισμό, ενώ σήμερα τα ρωσικά ΜΜΕ αναπαράγουν την δήλωσή του ότι η λεγόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ενδέχεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Την περασμένη εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στο φόρουμ και απηύθυνε έκκληση να μποΐκοτάρουν το φόρουμ εταιρείες και κυβερνήσεις των άλλων χωρών.

«Καλούμε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι 'business as usual' δεν θα υπάρξει, όσο οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στην Ουκρανία» είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νεντ Πράις.

Μερικές εταιρείες, όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα RBK, φοβούμενες τις κυρώσεις ζήτησαν από την διοργάνωση του φόρουμ να αποκρύψει κατά το δυνατόν το ότι εκπρόσωποί τους θα συμμετάσχουν στο φόρουμ.

Για παράδειγμα, ζήτησαν να μην αναφέρεται η επωνυμία της εταιρείας τους.

Το πρωί στο φόρουμ μίλησαν η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Μαξίμ Ορέσκιν και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αντόν Σιλουάνοφ. Η Ναμπιούλινα δήλωσε ότι οι προϋποθέσεις για την ρωσική οικονομία «άλλαξαν για πολύ, αν όχι για πάντα» και τώρα πρέπει η παραγωγή να κατευθυνθεί προς την εσωτερική αγορά, μεταδίδει το Interfax.

Αύριο στην ολομέλεια του φόρουμ αναμένεται η ομιλία του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη πραγματοποιείται εφέτος για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας. Στο προηγούμενο φόρουμ συμμετείχαν διευθύνοντες σύμβουλοι πολυεθνικών εταιρειών, μεγάλοι δυτικοί επιχειρηματίες και πολιτικοί, ενώ τις συνεδριάσεις ολομέλειας συντόνιζαν γνωστοί δυτικοί δημοσιογράφοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ