Οικονομική ενίσχυση στο Τσερνόμπιλ

Οικονομική βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ στο Τσερνόμπιλ πρόκειται να προσφέρει η Ομάδα των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, στο πλαίσιο των μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας, μετά τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή που έγινε πριν από 22 χρόνια.

Σύμφωνα με την ιαπωνική οικονομική εφημερίδα Nikkei, η σχετική ανακοίνωση θα γίνει κατά τη σύνοδο της G8 στις αρχές Ιουλίου στο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η καταβολή του 45% του ποσού θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν από τις χώρες μέλη της G8.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται για τη βελτίωση της ασφάλειας στο Τσερνόμπιλ είναι η ενίσχυση των τοιχωμάτων γύρω από τη θέση του εργοστασίου, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας, προσθέτει η εφημερίδα.

Η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο έγινε πριν από 22χρόνια, με την έκρηξη ενός εκ των αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, ρυπαίνοντας τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας καθώς και άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Πηγή: skai.gr