ΟΗΕ: Συνάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ με την Αυστραλή Υπουργό Εξωτερικών

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίσε Πέιν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Αυστραλίας» αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Ειδικότερα, συζήτησαν την πρόσφατη ανακοίνωση εταιρικής σχέσης ασφαλείας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία και την ακύρωση της σύμβασης υποβρυχίων με τη Γαλλία.

O Ύπατος Εκπρόσωπος ρώτησε για την έλλειψη προηγούμενων διαβουλεύσεων και εξέφρασε την απογοήτευσή του που αυτή η εταιρική σχέση αποκλείει τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι έχουν ισχυρή παρουσία στον Ειρηνικό.

«Οι τρέχουσες προκλήσεις για τη σταθερότητα στην περιοχή απαιτούν περισσότερη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ παρόμοιων εταίρων» επισημαίνεται.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ενημέρωσε ότι η ΕΕ θα εξετάσει το ζήτημα και θα το συζητήσει εσωτερικά, καθώς και με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μπορέλ και Πέιν, συζήτησαν επίσης το στρατηγικό περιβάλλον στον Ινδο-Ειρηνικό και τη σχέση της στρατηγικής της ΕΕ που εγκρίθηκε πρόσφατα για τη συνεργασία στην περιοχή. Υπογραμμίζεται ότι «η στρατηγική είναι απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η ΕΕ στην περιοχή και καθορίζει συγκεκριμένες ενέργειες για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προώθηση της συνεργασίας με τους εταίρους της περιοχής».

Τέλος, συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Αυστραλίας και να εργαστούν έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από τα πρόσφατα γεγονότα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ