ΟΗΕ: Πάνω από 1.700 νεκροί στη Γούτα μετά την «εκεχειρία» του ΟΗΕ

Περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον τελευταίο μήνα στην πολιορκημένη ανατολική Γούτα της Συρίας, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Ο απολογισμός καλύπτει την περίοδο από τις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή από την ημέρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών σε ολόκληρη τη συριακή επικράτεια, σε μία ένδειξη του πόσο μικρό πρακτικό αντίκρισμα έχουν οι αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η ανατολική Γκούτα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανταρτο-κρατούμενους θύλακες στη Συρία και αποτελεί κύριο στόχο του καθεστώτος Άσαντ καθότι βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Δαμασκού.

Κύρια αιτία της αιματοχυσίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι οι αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος Άσαντ. Η Δύση έχει κατηγορήσει και τη Ρωσία ότι εμπλέκεται στους βομβαρδισμούς αμάχων.

Η επικείμενη νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων θα συνιστά τη μεγαλύτερη επιτυχία του καθεστώτος έναντι των ανταρτών μετά την πτώση του Χαλεπίου, πέρυσι.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες χιλιάδες αντάρτες και άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τους οικισμούς που συγκροτούν την ανατολική Γούτα, κι έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ωστόσο, οι αντάρτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζαΐς αλ-Ισλάμ που ελέγχουν την μεγαλύτερη πόλη του θύλακα, την Ντούμα, αρνούνται για την ώρα να αποχωρήσουν και η πολιορκία συνεχίζεται.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ώστε να συμφωνηθεί οργανωμένη έξοδος και από την Ντούμα.
Πηγή: skai.gr