Ο ΟΗΕ καλεί τη Μόσχα να μην προβεί σε αντίποινα κατά της δημοσιογράφου που εισέβαλε στο στούντιο με πλακάτ

Μετά την είσοδό της με πλακάτ στο στούντιο του τηλεοπτικού καναλιού Channel One η Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα, οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με πηγές από ΜΜΕ και από το περιβάλλον της.

На Первом канале в прямом эфире выбежала женщина с плакатом pic.twitter.com/3EMbhSdIGU

— Ярослав Конвей (@YaroslavConway) March 14, 2022

Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί νεότερα στοιχεία για το πού βρίσκεται ή το ποια θα είναι η τύχη της.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η αντιπολεμική διαδηλώτρια, η οποία διέκοψε το δελτίο ειδήσεων που μεταδιδόταν ζωντανά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, δεν θα τιμωρηθεί επειδή άσκησε το δικαίωμά της στην ελευθερία του λόγου.

Η Ραβίνα Σαμντασανί, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, είπε σήμερα κατά την ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να εγγυηθούν πως η γυναίκα «δεν θα υποστεί αντίποινα για την άσκηση του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης».

Девушка, которая вышла в кадр во время прямого эфира программы «Время» на «Первом канале» с антивоенным плакатом — сотрудница канала Мария Овсянникова.

После появления в эфире девушку задержали. Сейчас она находится в ОВД «Останкино», об этом сообщают друзья Овсянниковой. pic.twitter.com/15eJTC1zoH

— Ярослав Конвей (@YaroslavConway) March 14, 2022

Παράλληλα, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «χουλιγκανισμό» την ενέργειά της, να «εισβάλει» στο live και να διαδηλώσει κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα στάθηκε πίσω από την παρουσιάστρια των ειδήσεων με το πλακάτ της και φώναζε συνθήματα κατά του πολέμου.

«Σχετικά με αυτή τη γυναίκα, αυτό είναι χουλιγκανισμός», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξαίροντας το τηλεοπτικό αυτό δίκτυο για το ποιοτικό, αντικειμενικό και έγκαιρο πρόγραμμά του.

Σύμφωνα με το BBC, εικάζεται ότι η γυναίκα είναι υπό κράτηση από τις αρχές.

Αναφέρεται, επίσης, ότι ο ο δικηγόρος της φέρεται να την αναζήτησε σε όλα τα αστυνομικά τμήματα που βρίσκονται κοντά στα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να την εντοπίσει.

Από την άλλη πλευρά, κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε σήμερα το πρωί ότι εναντίον της ήδη έχει ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ