ΟΗΕ: Η Συρία έχει μετατραπεί σε κράτος τρομοκρατών και διακινητών ναρκωτικών

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα έχει γίνει καταφύγιο για «μισθοφόρους, τρομοκράτες και διακινητές ναρκωτικών».

Στην ενημέρωσή του προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γκέιρ Πέντερσεν είπε ότι «ο συριακός λαός συνεχίζει να υποφέρει από βία και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φέτος». «Η Συρία συνεχίζει να εκπέμπει αστάθεια – ένα καταφύγιο για μισθοφόρους, διακίνηση ναρκωτικών και τρομοκρατία», είπε ο Πέντερσον, προσθέτοντας ότι η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα παραμένει κατακερματισμένη και τα θραύσματα απομακρύνονται. Επιπρόσθετα, προειδοποίησε ότι η πείνα και η φτώχεια έχουν κλιμακωθεί καθώς η οικονομία συνεχίζει να καταρρέει, αφήνοντας 14 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας, τον υψηλότερο αριθμό από την έναρξη της σύγκρουσης το 2011.

Πρόσθεσε επιπλέον ότι «13 εκατομμύρια Σύροι παραμένουν εκτοπισμένοι εντός και εκτός της χώρας – πολλά από τα παιδιά τους δεν γνωρίζουν την πατρίδα τους – οι προοπτικές τους για μια ασφαλή, αξιοπρεπή και οικειοθελή επιστροφή δεν βελτιώνονται».

Η Συρία πλήττεται από εμφύλιο πόλεμο από τις αρχές του 2011, όταν το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ  επιτέθηκε στους διαδηλωτές που βγήκαν τότε στους δρόμους υπέρ της δημοκρατίας.Πάνω από 350.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε 10 χρόνια πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος λέει ότι ο αριθμός είναι «σίγουρα μεγαλύτερος».

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περίπου 6,6 εκατομμύρια Σύροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα την τελευταία δεκαετία. Μόνο η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια έκθεση σημείωσε ότι οι συγγενείς και οι συνεργάτες του Άσαντ έχουν μετατρέψει τη Συρία σε «νέο κράτος ναρκωτικών στη Μεσόγειο».

 Όλα αυτά την ώρα που το τελευταίο διάστημα η Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ δέχθηκαν πιέσεις να αναγνωρίσουν τη χρήση χημικών όπλων. Η Δαμασκός δεν έχει ακόμη δηλώσει τα χημικά της όπλα και δεν έχει δεχθεί επιθεωρητές, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) Φερνάντο Αρίας.

Η δηλητηρίαση με νευρικό παράγοντα του φυλακισμένου κριτικού του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να αποτελεί «σοβαρή απειλή» για τις παγκόσμιες προσπάθειες για την εξάλειψη των χημικών όπλων, πρόσθεσε ο Άριας.

Η Συρία αρνείται τη χρήση χημικών όπλων και επιμένει ότι έχει παραδώσει τα αποθέματα όπλων της στο πλαίσιο συμφωνίας του 2013 με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, που προκλήθηκε από μια ύποπτη επίθεση με αέριο σαρίν που σκότωσε 1.400 στο προάστιο της Δαμασκού, Γούτα.

«Μέχρι σήμερα η Συρία δεν έχει ολοκληρώσει κανένα από αυτά τα μέτρα», είπε ο Άριας στη συνάντηση, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις της «ακόμα δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς και πλήρεις». Η Δαμασκός συνέχιζε επίσης να αρνείται βίζα σε επιθεωρητή όπλων του ΟΑΧΟ, με αποτέλεσμα η οργάνωση να αρνηθεί να αναπτύξει ομάδα εκεί, είπε ο Άριας.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία κατηγορήθηκε ότι δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι από το Novichok το 2020, για την οποία οι δυτικές δυνάμεις έχουν κατηγορήσει το Κρεμλίνο.«Η χρήση χημικών όπλων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτελεί επίσης σοβαρή απειλή για τη σύμβαση», είπε ο Άριας.

Η Μόσχα είχε ζητήσει από τους επιθεωρητές του ΟΑΧΟ να έρθουν στη Ρωσία για έρευνα, αλλά ο Arias είπε ότι η επίσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των όρων που έθεσαν οι ρωσικές αρχές που ήταν αυστηρότεροι από αυτούς που επιβλήθηκαν από άλλες χώρες.

Εν τω μεταξύ, Λονδίνο και Ουάσιγκτον πίεσαν τους τελευταίους μήνες τη Μόσχα και τη Δαμασκό για τα  χημικά όπλα. «Καλούμε ξανά τη Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε η Μπόνι Τζένκινς, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων και τη διεθνή ασφάλεια, σε δήλωσή της. 

Από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Άναμπελ Γκόλντι είπε ότι η Ρωσία δεν πρέπει μόνο να απαντήσει σε ερωτήσεις για τον Ναβάλνι, αλλά και τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα της KGB Σεργκέι Σκριπάλ από το Νόβιτσοκ στο Σάλσμπερι το 2018. «Δεν υπάρχει καμία εύλογη εξήγηση για αυτές τις δηλητηριάσεις εκτός από τη ρωσική ανάμειξη και ευθύνη», είπε η Γκόλντι. Η Μόσχα πάντα αρνείται ότι εμπλέκεται και στα δύο περιστατικά.

Πηγή: Dailysabah.com