ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου ενδέχεται να διαπράττονται σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την Τουρκία

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου ενδέχεται να διαπράττονται σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την Τουρκία

Εγκλήματα πολέμου ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την Τουρκία ή από τις ένοπλες οργανώσεις τις οποίες στηρίζει η Άγκυρα, εκτίμησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.

Σε ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία περιγράφει μια «ζοφερή» κατάσταση σε ορισμένες περιοχές της βόρειας, βορειοδυτικής και βορειοανατολικής Συρίας που ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, τους Σύρους αντάρτες.

«Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις περιοχές, τα δικαιώματα των οποίων παραβιάζονται, δικαιούνται να προστατευθούν και να αποζημιωθούν», είπε η Μπατσελέτ. Προέτρεψε επίσης την Τουρκία «να ξεκινήσει αμέσως μια αμερόληπτη, διαφανή έρευνα» για τα συμβάντα που έχουν παρατηρηθεί, να δώσει πληροφορίες για τους ανθρώπους που κρατούνται και απήχθησαν από ένοπλες ομάδες τις οποίες στηρίζει και να διώξει ποινικά τους δράστες πράξεων που «σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστούν εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο, κυρίως εγκλήματα πολέμου».

Η Μπατσελέτ πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ «έχουν λάβει ανησυχητικές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι από αυτούς τους κρατούμενους και τους απαχθέντες μεταφέρθηκαν στην Τουρκία μετά τη σύλληψή τους στη Συρία από ένοπλες ομάδες» που συνδέονται με την Άγκυρα.

Η Τουρκία, μέσω αυτών των συριακών ένοπλων οργανώσεων, ελέγχει μεγάλο μέρος των εδαφών της Συρίας, μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε για να εκδιώξει από την περιοχή τους Κούρδους πολιτοφύλακες και τους τζιχαντιστές. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται η επανάληψη ενός ανησυχητικού σχεδίου σοβαρών παραβιάσεων στην Αφρίν, την Ρας αλ Αΐν και το Τελ Αμπιάντ, περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους: έχουν αυξηθεί οι δολοφονίες, οι απαγωγές, οι έκνομες μεταφορές προσώπων, οι κατασχέσεις εδαφών και αγαθών και οι εξαναγκαστικές εκτοπίσεις.

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου η Ύπατη Αρμοστεία επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον 116 αμάχων, κατά κύριο λόγο από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Περίπου 463 πολίτες τραυματίστηκαν.

«Οι ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Τουρκία κατάσχεσαν και λεηλάτησαν σπίτια, εδάφη και άλλα ιδιωτικά και εμπορικά αγαθά, χωρίς προφανή στρατιωτική ανάγκη και κατέλαβαν πολλά από αυτά με τις οικογένειές τους», ανέφερε.

Μεταξύ των σοβαρών παραβιάσεων ο ΟΗΕ κατέγραψε επίσης την απαγωγή και εξαφάνιση πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ